17. Svjećice 2023-01-01T07:57:59+00:00

   Volkswagen Servis   |   Originalni dijelovi     Svjećice

17. Svjećice

Zadatak im je da komprimovanu smjesu goriva i vazduha u komori zapale u tačno odeđenom trenutku. Prerano ili prekasno paljenje može se negativno odraziti na učinak i potrošnju i čak izazvati oštećenje motora. Treba da proizvedu u prosjeku 3.500 varnica u min., a da pri tom zadrže oscilacije temperature između 100°C i 3.000°C, tj. Između 0.9 bara i 30 bara. Istrošene svjećice to ne postižu. Temperatura na vrhu izolatora svjećice mora da ostane između 450°C i 850°C. Ukoliko je ona niža ili viša postoji opasnost od nakupljanja čađi odnosno od samopaljenja. Ako su svjećice čađave ili istrošene postoji rizik od nepotpunog sagorjevanja, povećane potrošnje i izostanka paljenja. Gorivo koje ne sagori može da ošteti katalizator. Samopaljenje se odigrava kada suviše vrela svjećica zapali smjesu. Usljed ovog nekontrolisanog sagorjevanja motor može u kratkom vremenu da pretrpi veliku štetu. Vožnja na pretežno kratkim relacijama kao i česta vožnja sa maksimalnom snagom motora mogu da skrate propisane intervale zamjene.

Volkswagen Originalne svjećice

Su specijalno prilagođene za određen tip motora i rade pouzdano i motor postiže optimalni učinak.

Pružaju visok stepen postojanosti na koroziju i taloženje.

Obezbjeđuju stalno formiranje varnica zahvaljujući fino dizajniranim elektrodama, a brzim širenjem plamena obezbjeđuju kompletno sagorjevanje smješe goriva i vazduha.

Smanjuju napon potreban za paljenje zahvaljujući malom habanju elektroda. Što poboljšava pouzdanost u okviru intervala održavanja specifičnog za svjećice.

Kompleksnom konstrukcijom za odvođenje toplote štite od jakog lokalnog pregorjevanja, a samim tim i od oštećenja.

Obezbjeđuje veoma miran rad motora i komfor vožnje. A motor precizno reaguje na davanje gasa.

Redukuju potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova egzaktnim pozicioniranjem varnice u komori za sagorjevanje.

Imaju izuzetno dug vijek trajanja. U zavisnosti od tipa do 60.000 km.

Prednosti originala:

  • Konstantne performanse.
  • Stabilno formiranje varnica.
  • Neznatno habanje.
  • Povišen komfor vožnje.