BleuMotion Technology 2022-07-26T12:05:27+00:00

   Volkswagen Expirience   |   Tehnologija   |   BleuMotion Technology

VW_tehnologija_re

BleuMotion Technology

Volkswagen povezuje inovativne tehnologije i proizvode, koji omogućuju ekološku mobilnost bez odricanja performansi u vožnji. Važan doprinos tome daje BlueMotion.U potpunosti je usmjerena na štedljivost. Povezuju mjere smanjenja potrošnje sefikasim konceptom pogona, daje odgovor na rastuće cijene goriva i naprednu tehnologiju za smanjenje CO₂ emisija.

Efikasnost BlueMotion Technology modela postiže se savršenom usklađenošću motora, mjenjača, aerodinamike i guma.Modeli s ovom tehnologijom su minimalno pola litra štedljiviji od uporednih serijskih modela i razmjerno manje CO₂emisije u g/km. Stoga su predstavnici Volkswagenove održive mobilnosti.Ručni mjenjačisa 5 i 6 stepeni smanjuju potrošnju goriva optimizovanim omjerom prenosa mjenjača. Zbog duže konstrukcije gornjih stepena prenosa potrošnja je u prosjeku za cca. 0,2 l/100 km niža. Akustični sporedni efekt: s brojem obrtaja opada i visina buke.Bilo da se odlučite za TDI ili TSI motor, oba imaju inovativni Start-Stop sistem kao i rekuperaciju (obnovu energije kočenja). Start-Stop sistem samostalno isključuje motor tokom zaustavljanja i ponovno ga automatski uključuje pri pokretanju vozila s mjesta. Iz toga proizlazi gotovo pet postotna ušteda na gorivu.

Manja potrošnja ne zavisi samo od tehnologije nekog vozila, nego u velikoj mjeri o vlastitom načinu vožnje. Stoga su BlueMotion Technology paketi serijski opremljeni s preporukom stepena prijenosa preko multifunkcionalnog pokazatelja. Tako vozač dobija mogućnost, pored tehničkih mjera, prilagoditi svoju vožnju za ekonomičniju potrošnju. Inteligentno upravljanje motorom pri tome preko multifunkcionalnog pokazatelja “Plus” zavisno od vozne situacije prikazuje preporuku stepena prenosa za najekonomičniji stepen prenosa. Strjelica prema gore vozaču pokazuje da treba odabrati viši stepen prenosa, a strijelica prema dolje pokazuje preporuku za niži stepen prenosa. Ako se tokom vožnje pri aktuelnoj brzini vozi u optimalnom stepenu prenosa, to se signalizira tačkom ispred prikaza stepena prenosa.

Aerodinamičnije je štedljivije.  BlueMotion cw vrijednost je u prosijeku 7% ispod od cw vrijednosti početnog modela. Djelimično ili kompletno zatvorena rešetka hladnjaka, obloge podvozja kao i spojler optimizuju strujanje zraka, a time i koeficijent otpora zraka. Ove modifikacije nije moguće prepoznati na prvi pogled.I spuštenost karoserije osigurava bolju aerodinamiku.

Lako kotrljanje je štedljivije. BlueMotion modeli kontakt s cestom imaju preko guma s optimizovanim otporom pri kotrljanju. K tome je pritisak zraka povećan za 0,2 do 0,4 bara u poređenju sa serijskim modelom. Ova kombinacija zbog manjeg otpora pri kotrljanju osigurava smanjenu potrošnju goriva, a time i CO₂ emisija.

Da se užitak u vožnji i odgovornost međusobno ne isključuju, dokazuju V6 TDI motori s BlueMotion Tehnologijom. Svoju nisku potrošnju ovi motori ostvaruju zahvaljujući optimizaciji težine, inovativnom upravljanju toplinom i Start-Stop sistemu s rekuperacijom kočione energije. Povećanju efikasnosti doprinose osim toga 8 stepeni automatski mjenjač, generatori brojeva obrtaja s optimizovanim stepenom efikasnosti i inteligentno upravljanje energijom tokom faza gibanja usljed inercije.

Iako privlače manju pažnju, ostale mjere BlueMotion Tehnologije nisu ništa manje efikasne. Tako se energija, koja se oslobađanja prilikom kočenja, pohranjuje u akumulator vozila. Ovaj postupak se zove rekuperacija ili obnova energije kočenja. Na taj način motor mora rjeđe koristiti energiju za punjenje akumulatora. A kada motor uopšte nije potreban, primjerice ispred crvenog semafora ili dok čekate na prelazu preko pruge, Start-Stop funkcija će ga automatski isključiti. Čim se aktivira kvačilo, motor će se ponovno uključiti.