Mali servis 2022-08-07T22:17:59+00:00

Institut   |   Održavanje   |   Mali servis

Mali servis

Redovno održavanje vozila je neophodno da biste zadržali prvobitni kvalitet Vašeg Volkswagen vozila u pogledu bezbjednosti, udobnosti i performansi. Obuhvata potpuni pregled svih dijelova vezanih za bezbjednost Vašeg vozila: rad motora i elektroniku, dijagnostičkim uređajem.

Kao što znate prilikom rada motora dolazi do neprestanog trenja između pokretnih i nepokretnih dijelova motora i neophodno je podmazivanje.

Motorno ulje koje u eksploataciji, neprestano se kontaminira produktima sagorjevanja i opiljcima čeličnih i aluminijumskih dijelova motora, gubeći svoju viskoznost i trenje polako oštećuje najfinije obrađene površine motora (karike, klipove cilindre, košuljice ležajeva i sl.).

Vrlo često se događa da automobil troši minimalnu količinu ulja do pređenih 9.000 km, a zatim narednih 1000 km dođe do povećane potrošnje i do 1 litra.To znači da je ulje izgubilo viskoznost i više ne podmazuje dovoljno.

Ukoliko propustite ovaj trenutak i ne dolijete ili ne zamijenite ulje, već nastavite da vozite, može doći do ozbiljne havarije i lomova dijelova motora.

Sa ciljem da se što duže očuvaju optimalne performanse  motora, sistema goriva i klima uređaja. Zamjenom filtera vazduha i goriva, omogućavate kompjuteru motora da napravi stehijometrisku smješu potrebnu za potpuno sagorjevanje i dobijanje maksimalne snage motora uz manju potrošnju goriva. Ukoliko se zamjena ne vrši redovno dolazi do kvara dijelova, kao što su protokomjer i drugi senzori usisne grane, dizne za ubrizgavanje i sl.

Podrzumjeva zamjenu:

  • Motornog ulja.
  • Filtera – ulja, goriva, vazduha, klime.

Za svaki model je predviđeno redovno održavanje u fabrički propisanom servisnom intervalu, nakon određenog broja pređenih kilometra ili vremenskog roka.

Mali servis je najvažniji servis vozila.