Sve što treba da znate o polovnjacima 2023-01-01T06:58:37+00:00

Institut   |   Kupnja   |   Sve što treba da znate o polovnjacima

Sve što treba da znate o polovnjacima

Čega se plaše upitani pri kupovini polovnjaka:

 • lažne kilometraže
 • zamaskiranih havarija i prikrivenih kvarova
 • nelegalnosti vozila

Kada vam se neki automobile dopadne, trebalo bi da provjerite mnoge stvari prije nego ga platite. Najvažnije je da li je vozilo legalno, da kasnije ne biste imali neugode. Ali važno je i u kakvom stanju je i koliko je još potrebno da u njega uložite. Evo nekoliko najosnovnijih savjeta.

Legalnost

Tražite pismeno jemstvo da je vozilo legalno (ako ga kupujete na tržnici ili na sličan način) i provjerite ga kod za to predviđenih službi. Pažljivo provjerite svaki broj na šasiji i motoru. Na tvornički ispisanim brojevima svi znaci su iste veličine i ujednačeno razmaknuti. Ako vidite da je neki od brojeva slabije ili jače utisnut., da razmak među njima nije svuda isti ili znakovi nisu poravnati, može značiti da je broj šasije prepravljan. Ako je to moguće, pogledajte ili opipajte poleđinu površine lima na kojoj je utisnut broj. Neujednačene neravnine su, možda, posljedica naknadnoga utiskivanja. Pristup podacima Interpola ima samo policija, a anonimna provjera nije moguća, jer je cilj da se sazna ko se raspitivao za neki automobile. Neka vozila se uopšte ne nalaze na spisku, ali policija zemlje u kojoj su ukradena možda još traga za njima. Policije pojedinih zemalja čak i na internet daju spiskove vozila ukradenih na njihovom području. Adrese možete pronaći na www.interpol.int/public/vehicle/links/.asp

Ako vas ipak prevare

Jasan znak je da kod ovlaštenog servisera vaš broj motora ili šasije ne mogu naći u tehničkom katalogu.

Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da podaci o svojstvima proizvoda ili uslovima prodaje moraju biti tačne, pa ćete po tom osnovu svakako imati pravo na naknadu štete. Teži slučaj je ako ste vozilo kupili od fizičkoga lica, jer onda preostaje samo građanska parnica koja može da traje i nekoliko godina. I pitanje je da li se ista i isplati.

Ako vam oduzmu automobil zbog krivotvorene dokumentacije ili zato što je negdje ukraden, a ispostavi se da ste prevareni i da se prodavac lažno predstavio, pa je njegov identitet nemoguće utvrditi, male su vam šanse da dođete do odštete. U ovakvom slučaju ćete, na žalost, vjerovatno morati da se pomirite sa gubitkom jer nemate od koga da tražite štetu. A i sami možete da odgovarate pred zakonom bez dokaza da şte vozilo kupili od nekoga.

Kilometraža

Vraćanje kilometraže je česta pojava kod polovnih vozila, a nerijetko je i teško otkriti. Tražite da se u fakturu ili kupoprodajni ugovor unese podatak o broju pređenih kilometara, te da prodavac potvrdi da je kilometraža vjerodostojna (ako vozilo kupujeta na tržnici  ili slično). Neki trgovci polovnim vozilima namjerno podižu kilometražu prije uvoza da bi platili manju carinu. Ali nerjetko se “zaborave” pa prilikom vraćanja kilometraže nazad, vrate više nego što bi trebalo.

Dokumenta

 • Tražite da vam se sa vozilom predaju i svi prateći dokumenti vozila.
 • Tražite da vam se preda i servisna knjižica iz koje se o vozilu može mnogo saznati. No vodite računa da se iste vrlo lako i često krivotvore. Budite oprezni, pogotovo ako je knjižica nova, a kola stara 5 i više godina.
 • Ako vam prodavac nudi bilo kakvo jemstvo, sačinite je u pisanoj formi i ovjerite pečatom prodavca (ako se ne radi o ovlaštenom trgovcu i serviseru).
 • Jedini pravi dokaz da vozilo nije ukradeno ili skinuto sa osiguranja predstavlja izvozna izjava koju neki prodavci i nemaju, jer nije obavezna pri uvozu.
 • Ne toliko čvrst, ali kakav takav dokaz legalnosti može biti document o odjavi ili originalna saobraćajna dozvola sa pečatom o odjavi.

Ispravnost i stanje vozila

Popuzdan znak da nešto nije u redu sa automobilom može biti ponašanje prodavca ili suviše niska cijena koju obično prati neka nevjerovatna priča.

 • Provjerite vozilo u ovlaštenom servisu i tehničkom pregledu.
 • Opran motor može biti loš znak. U smislu da možda nije sve u redu sa istim.
 • Novo motorno ulje u pogonskom agregatu može biti loš znak za kupca. Ispravan motor mirno radi u leru, ali najbolji način provjere je mjerenje kompresije koja koja bi trebala da bude približno jednaka u svim cilindrima i da odgovara tvornički propisanim vrijednostima.
 • Promotrite koliko su izlizane papučice, obruč volana, ručice mjenjača i ručne kočnice, vozačevo sjedište, obloge vrata, sigurnosni pojasevi. Ovo može biti dobar pokazatelj koliko je automobil proveo u vožnji.
 • Nepotpuno “ispeglane” ili loše obojene dijelove potražite u nepriustupačnim uglovima motornog prostora i prtljažnika. Uporedite zazore na karoseriji, sagnite se i pogledajte da li se ispod motora nalazi zaštitni lim. Što za neudarano vozilo je neuobičajeno.
 • Provjerite i da li se pri davanju kontakta pali, a poslije nekoliko sekundi gasi lampica vazdušnoga jastuka. Ako  se ne pali, to je znak da vazdušni jastuk ne radi ili da ga uopšte nema. Što može biti pokazatelj težeg saobraćajnog udesa.
 • Uključite motor i poslušajte da li mirno radi. Skinite čep za ulje, te promotrite. Bijeli kondenzat na čepu ukazuje na pojavu vode u motoru, što znači da je motor zreo za generalku. Pojava dima iz auspuha ukazuje na prekomjerno zagrijavanje, a plavičasti pak na pohabanost motora. Obavezno izmjerite kompresiju pogonskog agregata.
 • Ako se vozilo zaljulja pritiskom na jedan kraj karoserije ili se u vožnji preko neravnina čuje lupnjava i osjeća skakutanje točkova, amortizeri su dotrajali, što se da naslutiti i po istrošenim gumama na gornjim dijelovima, takozvanim šoljama, automobil će se lako zaljuljati. Još lakše ćete to primjetiti ako se malo provozate po lošijem putu.
 • U kakvom su stanju ležajevi, možete utvrditi na dobrom putu pri umjerenoj brzini i manjem broju obrtaja. Ako se iz točkova čuje brujanje, biće neophodna zamjena. Ako je automobil bio nagnut na potpuno ravnoj podlozi, to znači da i opruge uskoro treba zamijeniti.

Računajte da će vas polovnjak uvijek koštati više nego što ste ga platili, pa ostavite malo para u rezervi. Dakle, NIKAD za sve pare. Pomenuto vam može pripomoći u procjeni stanja predmeta kupovine.

Nakon kupovine vozila o kome ne znate mnogo OBAVEZNO promijenite motorno i kočiono ulje i sve filtere. Ako je potrebno i sve kaiševe, posebno klinasti. Zatim, kočione pločice i obloge, pa možda i pneumatike.

Važno o čemu treba da vodite računa pri kupovini polovnjaka:

 • Pažljivo pogledajte da li je lična karta prodavca krivotvorena. Fotografija može biti naknadno nalijepljena. Zapišite registracioni broj karte i matični broj.
 • Tražite broj KUĆNOG telefona i adresu.
 • Ne kupujte automobile na parkingu i izbjegavajte prodavce sa ovlaštenjem.
 • Kupovina od pravnih lica nosi manju opasnost od nelegalnosti vozila, nego kad automobil kupujete na tržnici ili preko oglasa.
 • Ne kupujte vozilo ako prodavac neće da vas primi u ili ispred kuće, stana. Ili nudi samo broj mobilnog telefona.
 • Ako se nešto usloži poslije kupovine bićete u teškom položaj ako nemate nikakvu adresu, a “pretplatnik nije dostupan”.