Tvrdi ili platneni krov 2023-01-01T06:45:23+00:00

Institut   |    Rabljenje   |   Tvrdi ili platneni krov 

Tvrdi ili platneni krov

Nedoumica je vozača sportske osobenosti. Najprije potrebno je konstatovati da kabrio nije kupe sa odsječenim krovom, jer karoserija svakog ozbiljnog kabriolea mora da prodje tretman ojačavanja. A da li je platno bolja opcija od tvrdog krova teško je pitanje.

Klasičan kabrio se može voziti tokom čitave godine, ali realno je da će snijeg i led na platnu ostaviti više tragova nego na metalnom krovu. S tim da postoji mogućnost doplate za tvrdi nepokretni krov koji se montira i demontira po potrebi. No sa ovom tradicionalnom vrstom pokretnog krova imate nešto veći prtljažni prostor. Mana mu je pojava buke na visokim brzinama.

S druge strane koncepcija tvrdog pokretnog krova plaća cijenu kroz potrošen prtljažnik koji sa spuštanim krovom postaje simboličan. Ali u ovome slučaju imate ugođaj da vozite i kabrio i kupe u zavisnosti od položaja krova.

Međutim, sama po sebi praktičnost kabriolea nikada nije na spisku tema o kojima se razmišlja pri kupovini ove, ipak, automobilske ekskluzive.

Krovove od plastike ili tkanine ne smijete čistiti kao površine od laka. U automatskim praonicama ne birajte program pranja s vrućim voskom, jer tkanina postaje porozna, te se kida. Ako je Vaš kabrio pozadi ima staklo s folijom, najbolje da ga ne perete u automatskoj praonici, već ručno.