Direktni prijem 2024-04-09T15:32:34+00:00

20. Direktni prijem

Direktni prijem podrazumjeva provjeru vozila i savjetovanje kupca u za to namjenjenom prostoru sa dizalicom i alatom, odvojenom od glavnog dijela Servisa, gdje Servisni savjetnik ostvaruje komunikaciju s kupcem, orjentisanu ka izgradnji povjerenja i dokazivanju kompetencije transparentno. Koristeći Čeklistu Direktni prijem, koja je sistematika postupka.

Posebnost postupka je razgovor s kupcem kao „Servisno savjetovanje na vozilu“. Aktivno je uključivanje kupca u postupak provjere vozila, gdje dobija kompetentno savjetovanje kao i pouzdanu procjenu opsega popravke, trajanja popravke, troškova i učestvuje u definisanju opsega naloga.

Tako Direktni prijem doprinosi smanjenju pogrešnih dijagnoza, ponovljenih popravki i naknadnih proširenja naloga. Rizik da se nedostaci otkriju tek u radionici se svodi na minimum. Od toga profitiraju i kupac i Servis, čime Direktni prijem pomaže u optimizaciji troškova, povećanju produktivnosti i ekonomičnosti.

Za neke kupce Direktni prijem je nov i upečatljiv doživljaj, tokom kojeg ima priliku upoznati svoje vozilo. Kao najopsežnija vrsta prijema omogućuje provjeru vozila na dizalici u položajima vozilo dolje, vozilo poluvisoko i vozilo gore. Nakon čega kupac i sam može stvoriti konkretnu sliku stanja njegovog vozila. Potreba za provedbom radova za njega postaje shvatljiva. Te može učestvovati u zajedničkom određivanju opsega radnog naloga.

Postupak Direktnog prijema

  1. Vozilo se doveze u Direktni prijem.
  2. Provjera vozila zajedno s kupcem, utvrđivanje stanja vozila, eventualnih popravki uz korišćenje Čekliste Direktni prijem.
  3. Utvrđivanje kupčevih potreba i želja ili reklamacije direktno na vozilu.
  4. Savjetovanje kupca o utvrđenim tačkama za popravku i ugradnji Volkswagen Originalne dodatne opreme.
  5. Savjetovanje u Direktnom prijemu završava se popunjavanjem radnog naloga i potpisom kupca.

U tu svrhu pored Direktnog prijema postoje još dvije vrste prijema:

  • Vizuelna provjera (unutar, spolja, ispod vozila, i ispod haube), koristi se fleksibilno jer nisu potrebni alat i dizalica. Omogućujući brzu provjeru vozila, što je jedina prednost.
  • Probna vožnja je potrebna u slučaju reklamacije (zvukovi, nepravilno ponašanje tokom vožnje), kako bi se u prisustvu kupca dokazala i isključilo eventualno pogrešno rukovanje.