13. Set zupčastog remena 2023-01-01T07:55:38+00:00

   Volkswagen Servis   |   Originalni dijelovi   |   Set zupčastog remena

13. Set zupčastog remena

Zupčasti remen je lociran na čeonoj strani motora i povezuje koljenasto i bregasto vratilo. U toku eksploatacije zaupčasti remen pređe ogroman put u motoru, koji odgovara dužini 6 puta većoj od orbite zemlje. I poslije dužeg rada ne smije doći do istezanja zupčastog remena, jer u suprotnom, upravljanje motorom neće biti optimalno. Što može povećati potrošnju i emisiju izduvnih gasova. Ako zupčasti remen pukne, klipovi krive zaustavljene ventile i kidaju ih. Usljed čega i najpuzdaniji motori u nekoliko sekundi prestaju da rade. Intervali zamjene zavise od modela motora i često se mijenja zajedno sa pumpom za vodu.

 

Volkswagen Originalno zupčasto remenje

Se sastoje od visoko otpornih staklenih i vještačkih vlakana. Imaju sloj otporan na habanje, te mogu izdržati velika i promjenjiva opterećenja.

Omogućavaju u svakom trenutku precizno upravljanje motorom.

Otporni su na ekstremnu vrućinu i vlagu i izdržavaju oscilacije u temperaturi od polarne hladnoće do visoke tropske i pustinjske.

Najbolje funkcionišu sa Volkswagen Originalnim zatezačima koji optimalno zatežu remen. Čime se postiže dug vijek trajanja.

Po pravilu, mijenjaju se sa zatezačima i remenicama koji se zajednički habaju sa remenom.

Preporučuje se zajednička zamjena ovih dijelova u setu, a ne pojedinačno, jer se troškovi rada za pomenuto javljaju samo jednom.

U ovaj set spadaju: zupčasti remen, španer zupčastog remena, 2 rolne zupčastog remena.

Prednosti originala:

  • Izrađen od visokokvalitetnih materijala.
  • Čvrstoća spriječava istezanje.
  • Otporni na ekstremne temperature i vlagu.
  • Veoma tih i miran rad motora.
  • Dostupni u ekonomičnom setu.