Originalni dijelovi 2023-11-03T10:40:31+00:00

  Usluge   |   Originalni dijelovi®  |   Motorno ulje

1. Motorno ulje

Osnovna funkcija motornog ulja je da svede na minimum kontakt između metalnih površina pokretnih dijelova motora, kako bi se smanjilo trenje i habanje. Ulje u motoru zadržava se na svim metalnim dijelovima u tankom podmazujućem sloju koji omogućava da klize jedan preko drugog na siguran i efikasan način uz najmanje trenje. Održava unutrašnju čistoću motora. Sprječava koroziju dijelova motora.

Od kvaliteta motornog ulja mnogo zavisi stanje motora. Uzimajući u obzir progresivni napredak automobila i novih motora, motorna ulja dobijaju sve značajniju ulogu u čuvanju motora.

Ispitivanjem proizvođača ulja potvrđeno je da ulje u eksploataciji svoja svojstva zadržava do pređenih 10.000 km za polusintetička i 15.000 km za sintetička ulja, nakon čega neprestano slabe.

Povećanim trenjem dolazi do zagrijavanja čime se povećava habanje koje može prouzrokovati deformacije pokretnih dijelova motora. Motorno ulje u eksploataciji neprestano se kontaminira produktima sagorjevanja i opiljcima čeličnih i aluminijumskih dijelova motora, gubeći svoju viskoznost i trenje polako oštećuje najfinije obrađene površine motora (karike, klipove, cilindre, košuljice ležajeva i sl.).

Veoma je važno provjeravati nivo motornog ulja. Ukoliko je ulje ispod minimum, obavezno doliti isto ulje koje je već sipano u predmetno vozilo, pri čemu nivo ulja ne smije preći liniju maksimuma.

Upotreba neadekvatnog ulja može uzrokovati oštećenja motora. Jeftina motorna ulja svoje loše strane ne pokazuju odmah, već tek nakon pređenih 10.000 km. Npr. motor koji koristi adekvatno motorno ulje će preći 300.000 km, a sa jeftinim 150.000 km i očekuje se kvar.

Pri mijenjaju motornog ulja, obavezno treba mijenjati i filter ulja.

Volkswagen Originalna motorna ulja

Svaki Volkswagen model motora koristi fabrički propisanu vrstu motornog ulja predviđenu planom održavanja. Idealnog sastava za eksploataciju i održavanje performansi motora. Volkswagen originalna ulja doslovce su „Tečni inžinjering“.

Volkswagen koncern je postavio zahtjeve pred proizvođače motornog ulja u vidu VW normi. Zabilježene u svakom priručniku za upotrebu vozila, koji se nalazi u pretincu vozila. A preporučuje isključivo renomiranog kooperacionog proizvođača motornih ulja CASTROL.

Volkswagen je razvio Longlajf (Longlife) motorno ulje. Koje u odnosu na konvencionalna motorna ulja, duplo duže ostaje rezistentno na starenje i visoke temperature. Interval zamjene je 30.000 km.

Napomena: Longlajf motorna ulja se ne smiju sipati u vozila koja nisu Longlajf vozila.

Prednosti originala:

Da biste zadržali performanse i vrijednost Vašeg Volkswagen vozila, kupujete / mijenjajte Volkswagen Originalno motorno ulje predviđeno planom održavanja, kod Vašeg ovlaštenog Volkswagen partnera.