33. Dodatak rashladne tečnosti 2023-01-01T09:03:41+00:00

   Volkswagen Servis   |   Originalni dijelovi   |   Dodatak rashladne tečnosti

33. Dodatak rashladne tečnosti

Motoru je neophodna zaštita od smrzavanja, prekomjerne toplote, rđanja i kavitacije.

Termin kavitacija odnosi se na formiranje malih mjehurova isparenja ili gasa, koji kada puknu, proizvode kratke i jake eksplozije koji mogu da oštete površine materijala i tako dovedu do mehaničkih oštećenja. Rashladna tečnost sprječava pojavu ovih mjehurova.

Za sve ove vrste zaštite motora možete se osloniti na Volkswagen Originalni aditiv za rashladnu tečnost. Zamješan u pravoj proporciji sa specijalnom vodom, čuva motor od smrzavanja i štiti ga od toplote i rđanja.

Koncentrat rashladne tečnosti sadrži glikole i glicerin koji štite rashladnu tečnost od smrzavanja na temperaturama ispod 0°C. Smrzavanje bi učinilo da se prošire, što bi moglo da dovede do pucanja bloka motora, glave motora ili radijatora (hladnjaka).

Ostali aditivi za rashladne tečnosti sadrže u sebi sredstva protiv pjenušanja (koji sprečavaju stvaranje pjene tokom punjenja kao i tokom protoka tečnosti kroz sistem radijatora), i eliminatorna sredstva koja neutrališu tešku vodu i tako sprječavaju skupljanje naslaga kamenca.

Toplota koja je proizvod sagorjevanja goriva i trenja u motoru uprkos lubrikantima, dovoljna je da u potpunosti uništi motor. Samo će dosljedno efektna tečnost za hlađenje motora koja pouzdano smanjuje generisanu toplotu spriječiti da se ovo dogodi.

Rashladna tečnost dolazi u kontakt sa mnogo različitih metala. Aditiv za rashladnu tečnost stoga sadrži korozione inhibitore koji oblažu metalne površine zaštitnim slojem. Nekoliko inhibitora se koristi da bi se zaštitili svi postojeći metali. Koncetracija ovih supstanci kao i njihova sinergija moraju biti ispravno određene i primjenjene.

Sistemi radijatora u vozilu takođe uključuju veliki broj različitih dijelova, kao što su gumena crijeva, čepovi, kućišta i rezervoari za proširenje. Rashladna tečnost, naravno, ne smije da djeluje korozivno ni na ove dijelove.

 

Volkswagen Originalni dodatak rashladne tečnosti

G 13, Volkswagen najnovi aditiv za rashladnu tečnost koji ne šteti životnoj sredini. Prilagođen je za rastuću gamu Volkswagen modela, uključujući i one sa novim, sofisticiranim legiranim motorima. Originalni G 13 se dijelom sastoji od glicerina, a ne od glikola (kao u slučaju standardnih aditiva za rashladne tečnosti). Glikol se dobija od mineralnog ulja, dok se glicerin dobija iz recikliranih i obnovljivih sirovih materijala. Glicerin je nusproizvod u proizvodnji biodizela. Prema tome, proizvodnja G13 zahtjeva mnogo manje energije i proizvodi 11 % nižu emisiju CO₂. Kao i njegov prethodnik, G 13 tečnost je ljubičaste boje, što naglašava njenu mješljivost.

Proizveden prema Volkswagen standardu kvaliteta – Formula Q. Optimalni kvalitet proizvoda, prilagođen Volksagen modelima motora (aluminijum i legure čelika). Moguće ga je miješati sa G 11 i G 12, kao i G 12 plus,  kompaktibilan sa setom čišćenja sistema za hlađenje.

Štiti od smrzavanja i do – 40°C, istovremeno osigurava optimalno ponašanje pri visokim temperaturama.

Sredstvo za hlađenje je sačinjeno prema specijalnoj formuli prilagođenoj Volkswagen motorima što garantuje sveobuhvatnu zaštitu motora od korozije, sistema hlađenja, neutralizacija kisjeline i zaštita od stvaranja kamenca (izjednačava promjene pritiska). Ekološki ispravan, ne sadrži nitrate i fosfate.

Nivo rashladne tečnosti, gustina i antifriz djelovanje moraju se redovno kontrolisati u okviru inspekcije. Pored toga, trebalo bi da se koriste samo oni aditivi za rashladne tečnosti koje je odobrio Volkswagen. Ignorisanje ovog savjeta može dovesti do oštećenja motora i rashladnog sistema vozila.

Prednosti originala:

  • Štiti motor i dijelove od niskih i visokih temperatutra, korozije.
  • Štiti sistem hlađenja od oštećenja.
  • Sačinjen po specijalnoj formuli.
  • Ekološki ispravan proizvod.