20. Točkovi 2023-01-01T08:58:47+00:00

   Volkswagen Servis   |   Originalni dijelovi   |   Točkovi

20. Točkovi

Točak je kompaktni mehanički uređaj. Koji omogućava rotaciono kretanje kojim smanjuje trenje i vrši transmisiju rotacionog kretanja. Kombinacijama sistema posebno povezanih točkova različitih i istih prečnika mogu se proizvoditi veće rotacione brzine, kao i veće izlazne sile.

Točkovi su napravljeni od različitih vrsta materijala. Danas se proizvode od metala, kompozitnih materijala, pa sve do najnovijih specijalnih plastičnih masa. Mogu biti užljebljeni, prekriveni gumom, zupčasti. Zavisno o namjeni i upotrebi imaju različite nazive.

Služe za postizanje brzine, pravilnog i ravnomjernog kretanja. Da bi automobilski točkovi obavili funkciju spojeni su sa nepokretnom osovinom. Dio koji se okreće sa nepokretnim dijelom zove se ležaj. Tu se dešava trenje i stvara sila otpora.

Točak se sastoji se od felge – metalnog dijela, pneumatika – gumenog dijela, i ležaja.

Volkswagen točkovi prve ugradnje

Točkovi za prvu ugradnju, veličina felge i profil pneumatika, zavise od modela automobila, modela motora i mjenjača. Optimalno su usklađeni sa snagom motora, transmisijom snage motora i ovjesom modela vozila.

Za drugu ugradnju i kasnije, koristite iste točkove, ili druge veličine nakon savjetovanja sa Vašim Volkswagen partnerom.