Vožnja 2023-10-16T14:45:00+00:00

Institut   |   Vožnja

Akcije situacija vožnje

Startanje

Uključivanje motora. Ubacivanje brzine mjenjača. Davanje gasa pedalom.

Ubrzanje

Dodavanje gasa pedalom i mjenjanje brzina mjenjača naprijed.

Kočenje

Pritiskanje pedale kočnice i zaustavljanje vozila.

Podupravljanje

Podupravljanje je proklizavanje ili gubitak prianjanja prednjih točkova, pa je vozilu potreban širi luk da savlada krivinu. Zbog ubrzanja, kočenja unutar krivine, prebrzog ulazak u krivinu,  lošijih uslova prianjanja (mokar, zaleđen ili klizav kolovoz). Javlja se osjećaj da je upravljač „lakši“. Tad vjerovatno slijedi škripanje prednjih pneumatika i vozilo “hvata” putanju prema vanjskoj (suprotnoj) strani krivine. Postoji velika opasnost izlijetanja sa ceste.

Prva najbolja stvar nakon osjeta podupravljanje jeste skroz pustiti gas i time zaustaviti prenos sile na točkove upotrebom spojke, pa ubaciti u neutralnu brzinu. Vozila sa automatik mjenjačem će automatski odvojiti vučnu silu, ako naglo maknete nogu sa gasa. U isto vrijeme lagano popustite okret upravljača. Prebacivanjem težine na prednje točkove i pojačanjem prianjanja vozilo će bolje hvatati podlogu.  Ovo će vam skoro sigurno vratiti kontrolu nad vozilom.

Preupravljanje

Preupravljanje je kada zadnji kraj vozila nije pod kontrolom, karakteristično je za vozila sa pogonom na zadnjim točkovima. Zbog jačeg gasa ili iznenadnog kočenja u krivini zadnji kraj zanosi se i počne skretati u stranu, odjednom postane “lakši”. Rezultirati okretanjem vozila prema unutarnjem rubu krivine. Događa se pri većim brzinama kad se vozilom upravlja na samim granicama sposobnosti prianjanja vozila ili u nepovoljnim uslovima na kolovozu (snijeg, led, ulje…).

Tad pogled držite duž puta i gledajte tamo gdje želite da vozilo ide, ne kud je samo pošlo. Tako ćete najbolje osjetiti koliko treba volan okrenuti u kontru da točkovi ostanu u pravcu puta u zanošenju suprotno od krivine. Zadnji dio vozila postane nestabilan pa za povratak kontrole nad vozilom mora se primijeniti tehnika suprotnog okreta upravljača u smjeru zanošenja (counter streering). Neiskusne vozače može nezgodno iznenaditi, iskusni kontrolisano preupravljanje pretvaraju u atraktivni drift.

I kod podupravljanja i kod preupravljanja vozilom postoje aktivni i pasivni uzroci. Aktivni uzroci su rezultat upravljanja vozilom, a pasivni su rezultat svojstava i konfiguracije vozila.

Aktivni uzroci:

  • Prebrzi ulazak u krivini
  • Ubrzanje i kočenje u krivini
  • Nagli pokreti upravljačem
  • Promjena težišta vozila

Pasivni uzroci:

  • Vrsta i pritisak pneumatika
  • Raspodjela mase vozila (neravnoteža)
  • Postavke ovjesa
  • Postavke vozila

> Savjeti za smanjenje potrošnje goriva

> Savjeti za kretanje na put

> Savjeti za pakovanje za putovanje

> Savjeti sa bezbjednu vožnju

> Držanje rastojanja u vožnji

> Vožnja pod dejstvom alkohola