5. Filter klime 2023-01-01T07:48:29+00:00

   Volkswagen Servis   |   Originalni dijelovi   |  Filter klime

5. Filter klime

Klima sistemi osiguravaju ugodnu temperaturu zraka u kabini vozila. Direktno utičući na kvalitet koncentracije i reakcije vozača, što je važno za sigurnu i bezbjednu vožnju. Nečistoće iz okoline mogu uticati na rad klima sistema u vozilu. Povećana koncentracija polena u vozilu, kod alergičnih osoba može izazvati suzenje očiju i kijanje, što povećava rizik nastanka saobraćajne nezgode. A povećanje nečistoća zraka u vozilu, prašina, čađ i mikroorganizmi, kod vozača može prijevremeno dovesti do umora. Usljed čega klima sistem više nije efikasan. Hlađenje opada, stakla zamagljuju.

Dospijevanjem mikroorganizama ili gljivica u klima sistem, i visoke vlažnosti, mogu se veoma brzo razmnožiti što stvara neugodan miris zraka u kabini vozila. Filteri klime filtriraju prašinu i polen, te smanjuju prodirane polena i fine prašine u unutrašnjost vozila. Što nije od važnosti samo za alergičare. Kada neko kine pri brzini od 50 km/h, on vozi 13 m naslijepo. Prema podacima auto-moto kluba Njemačke, svaku 4. nesreću izazovu alergičari. Ako je filter zapušen, vazduh u vozilu će sadržati više prašine, čađi i mikroorganizama. Što može prouzrokovati umor i dovesti do pada koncentrcije u vožnji.

Ako čestice prljavštine zbog zapušenog filtera dospiju u klima uređaj mogu da ugroze njegovu funkciju. Zbog toga se može javiti neprijatan miris i smanjuje učinak ventilatora, što za posljedicu ima magljenje prozora.

 

Volkswagen Originalni filteri klima uređaja

Sastoje se iz dva sloja. Predfilter filtrira grube čestice prašine i čađi, drugi sloj uklanja veliki broj spora i polena štetnih za pluća. Efikasno zadržavaju štetne materije koje se prenose kroz vazduh.

Sa dodatnim slojem aktivnog uglja i mikro filtera redukuju mirise i vezuju gasovite štetne materije. Pri tome se ozon gotovo potpuno pretvara u kiseonik i obezbjeđuje bolji pregled kroz stakla koja manje magle.

Obezbjeđuju dovoljno svježeg vazduha u unutrašnjosti kabine i štite putnike od iritirajućeg polena. Ublažavaju simptome alergije, npr. suzenje očiju i kijanje u toku vožnje, i tako obezbjeđuju bezbjedniju i sigurniju vožnju u saobraćaju. Zaustavljaju preko 99% od oko 3.000 zrna polena sadržanih u kubnom metru vazduha.

Redovnom zamjenom Originalnog filtera klime obezbjeđuje se bezprijekoran rad klima uređaja. A korišćenje Originalnog sredstva čišćenja isparivača klima uređaja, utiče na dug i  efikasan rad istog. Čega je proizvod bezbjednija i sigurna vožnja.

Prednosti originala:

  • Zadržavaju štetne materije.
  • Smanjuju magljenje prozora.
  • Ublažavaju simptome alergije.
  • Ublažavaju neprijatne mirise.
  • Štite klima urađaj.