Savjeti o motornom ulju 2022-07-26T11:47:43+00:00

Institut   |  Održavanje   |   Savjeti o motornom ulju

Savjeti o motornom ulju

Motorna ulja se sastoje od 78 % baznog ulja, 10 % poboljšivača indeksa viskoziteta, 5 % disperzanata, 3 % deterdženta, 1 % supstanci zaštite istog i 3 % ostalih satojaka. Tek dodavanjem aditiva i polimera dobijaju se različite karakteristike podmazivanja. Što je udio aditiva u motornom ulju veći, viši su kvalitet i cijena ulja.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta ulja:

  • Mineralna ulja – koriste se za održavanje starijih motora.
  • Sintetička ulja – namjenjena za modernije motore.
  • Polusintetička ulja – mješavina mineralnih i sintetičkih ulja.
  • Ulja sa aditivom – za motore sa mnogo pređenih kilometara.

Razlikujemo polusintetička i potpuno sintetička namjenska ulja. U upotrebi se prednost daje potpuno sintetičkim uljima, koja u odnosu na mineralna imaju sljedeće prednosti:

  • Omogućuju bolji hladan start motora pri niskim temperaturama.
  • Manje habanje motora usljed bržeg podmazivanja.
  • Mazivni sloj se ne kida čak ni pri visokim opterećenjima i temperaturama.
  • Stepen starenja ulja pri eksploatacionim temperaturama većim od 120°C je vrlo nizak.

Govoreći o motornom ulju faktor različitosti viskoziteta je važan. Osnovno je pravilo:

Broj ispred slova W označava viskozitet ulja pri niskim temperaturama, što je broj niži sposobnost podmazivanja pri hladnom startu je viša.

Broj iza slova W označava opterećenje koje motorno ulje može da podnese pri visokim temperaturama, što je broj viši sposobnost podmazivanja pri visokim temperaturama je viša.

Upotreba neadekvatnog ulja može uzrokovati oštećenja motora. Jeftina motorna ulja svoje loše strane ne pokazuje odmah, već tek nakon pređenih 10.000 km. Npr. motor koji koristi adekvatno motorno ulje će preći 300.000 km, a sa jeftinim 150.000 km i očekuje se kvar.

Kvalitet motornog ulja produžava vijek trajanja motora boljim podmazivanjem i manjim habanjem, smanjuje potrošnju i do 5 %, smanjuje emisiju gasova, sprječava pregrijavanje motora. Mazivne supstance čiste motor prikupljajući ostatke sagorijevanja, čestice prljavštine i strugotine koje nastaju usljed rada motora.

Vozila koja se pretežno koriste u gradskim uslovima vožnje kratkih relacija, kada motor ne može dostići radnu temperaturu. Potrebno je uvijek imati na umu hemijsko starenje maziva. Vremenom dolazi do nakupljanja kiselina, vode, goriva, koji usljed niskih temperatura ne mogu ispariti, razrjeđujući mazivo. Što može stvoriti utisak da je nivo maziva u motoru ispravan. Međutim, prvom narednom dužom vožnjom ove supstance isparavaju, a nivo maziva pada ispod minimalno potrebnog. Što može rezultirati kidanjem mazivnog sloja, i kvarom motora. Tad se preporučuje fiksni interval zamjene motornog ulja od 10.000 ili 15.000 km, zavisno od vrste ulja.

Kada količina motornog ulja u motoru nije dovoljna, usljed lokalnog trenja dolazi do jakog zagrijavanja komponenti motora, a posljedica je kvar motora.

Kada količina motornog ulja u motoru je prevelika, nastaje uljna pjena koja uzrokuje loše podmazivanje motora i začepljenje vodova za prozračivanje i katalizatora.

Pri mijenjaju motornog ulja, obavezno treba mijenjati i filter ulja.

Izbjegavajte maziva nepoznatog imena koja su u prodaji. I koristite isključivo proizvode markiranih proizvođača, koji svojim hemijskim sastavom i mješavinom aditiva jedini garantuju kvalitet, od kojeg zavise performanse motora. Volkswagen preporučuje Castrol Professional, koji možete kupiti/zamijeniti kod ovlaštenog Volkswagen partnera.

Volkswagen koncern je postavio zahtjeve pred proizvođače motornog ulja u vidu VW normi. Zabilježene u svakom priručniku za upotrebu vozila, koji se nalazi u pretincu vozila. A preporučuje isključivo renomiranog kooperacionog proizvođača motornih ulja CASTROL.

Volkswagen je razvio Longlajf (Longlife) motorno ulje. Koje u odnosu na konvencionalna maziva, duplo duže ostaje rezistentno na starenje i visoke temperature. Interval zamjene je 30.000 km.

Napomena: Longlajf motorna ulja se ne smiju sipati u vozila koja nisu Longlajf vozila.