Savjeti o gumama 2023-01-01T06:31:54+00:00

Institut   |    Točkovi   |   Savjeti o gumama

Savjeti o gumama

Na prvi pogled bi se reklo da je guma dio kola koji se već decenijama nije znatni mijenjao. Međutim, mada su  dalje crni i okrugli, pneumatici se, kao i sam automobil, neprekidno usavršavaju.

Jedna od glavnih zanimanja proizvođača pneumatika su gume koje smanjuju potrošnju goriva, čime doprinose i manjem zagađenju vazduha. Što pomaže i proizvođačima automobila, jer čak i bez ikakvih izmjena na motoru, izborom odgovarajućih pneumatika potrošnja može da se smanji za nekoliko odsto. Istovremeno se smanjuje i količina izduvnih plinova, pa se lakše zadovoljavaju sve stroži ekološki zahtjevi. Radi toga se pneumatik pravi tako da ima što manji otpor kotrljanja ili, jednostavno rečeno, da se što lakše kotrlja. Pri tome je veoma bitno da se smanjenjem otpora kotrljanja ne pogorša niti jedna bitna osobina pneumatika, kao što su trajnost i prijanjanje. Dakle, štedljive gume nisu samo stvar budućnosti, nego i sadašnjosti.

Pri kretanju automobila, oko jedne petine utrošenoga goriva se troši za stvaranje energije kojom se savladava otpor kotrljanja pneumatika. Naime, i gazeća površina i ostali dijelovi gume se tokom kotrljanja ugibaju i savijaju, a to savijanje troši energiju. Guma se tokom vožnje zagrijava, a ta toplota upravo nastaje zbog neprekidnoga savijanja gume, i predstavlja nepotrebno utrošenu energiju. Zato se proizvođaći trude da izborom materijala i građom pneumatika što više smanje otpor kotrljanja.

Pneumatici moraju biti dimenzija deklarisanih od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila, te moraju biti homologovani prema jednoobraznim tehničim uslovima.

Dubina šare po gaznoj površini mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, tj. ako iste postoje, najmanja dozvoljena dubina je 1,6 mm za mopede, motocikle, tricikle, četvorocikle i putnička vozila sa najviše 8 sjedišta (ne računajući sjedište vozača). Za ostala vozila dubina šare ne smiju biti ispod 2 mm.

Na motornim vozilima se mogu, osim na upravljajućim točkovima, koriste se obnovljeni (protektirani) pneumatici. Koji na bočnoj strani moraju imatin oznaku “RETREAD” i četvorocifrenu oznaku sedmice i godine kada je izvršeno obnavljanje.

Naplaci od metala, pune gume, plastike ili sličnog materijala moraju biti ravni. Dijelovi kojima su naplaci pričvršćeni moraju imati ravnu glavu i ne smiju biti van ravni naplatka.

Ako se vozilo kreće nekontrolisano lijevo desno, krajnje je vrijeme da prekontrolišete geometriju Vašeg vozila. Osnovno što biste trebali znati:

Kako biste odabrali odgovarajuće gume za Vaše vozilo, obratite pažnju na preporučene dimenzije koje je propisao proizvođač vozila. Dimenzije koje su Vam potrebne možete pronaći na gumama koje se trenutno nalaze na vozilu, u servisnoj knjižici, i sl.

Nove gume trebali biste prvih 200 do 300 km razraditi na srednjoj brzini, po mogućnosti na suvoj cesti kako bi se površina izbrazdala i postigla optimalna vozna svojstva.

Većina oštećenja na gumama uzrokovana su nepravilnim pritiskom. Te se preporučuje provjera istog svake dvije sedmice, pritom ne zaboravite na rezervni točak. Podatke o pravilnom pritisku u gumamama naći ćete na unutrašnjoj strani poklopca za gorivo ili u uputama za upotrebu.

Put kočenja sa blokiranim točkovima, uz zakonski minimalni profil od 1.6 mm koji se odnosi i na rezervni točak, na mokrom kolovozu dvostruko duži u odnosu na nove gume (dubina profila 8 mm). Kod zimskih guma propisana dubina profila iznosi najmanje 4 mm. Isto se odnosi i na rezervni točak.

Sve 4 gume potrebno je montirati s jednakom izvedbom i dubinom profila po osovini. Dozvoljeno je samo upotreba dva ista pneumatika na jednoj osovini, isti proizvođač, isti profil, odnosno obje osovine ako se radi o vozilu sa pogonom na sva 4 točka.

Gume je potrebno čistiti. Ne koristite sredstva za čišćenje koja sadrže otapala ili uljajer oštećuju gumu. Najbolje je koristiti čistu vodu s malo sapuna.

Gume se skladište na suvo i pravilno označavaju (smjer kretanja i položaj gume). Izuzetno je važno pravilno pohraniti gume. Mjesto za to mora biti hladno, mračno i suvo. Torbe za gume olakšavaju transport i čuvaju ih do naredne upotrebe.

Zimske gume kao faktor bezbjedne vožnje

Samo zimske gume na niskim temperaturama pružaju najvišu bezbjednost i sigurnost. Već na temperaturama ispod +7°C boljih su voznih performansi od ljetnih guma, što se postiže posebnim smjesama s visokom fleksibilnošću na hladnoći, ostaju elastične i dobro prijanjaju, jer se ne stvrdnjavaju, nego ostaju elastične s dobrim svojstvima prijanjanja. Na niskim temperaturama zimske gume i na mokroj cesti imaju bolja svojstva kočenja od ljetnih, uz preduslov da profil nije manji od zakonski propisane dubine od najmanje 4 mm. Ako je cesta pokrivena snijegom nadmoć zimskih pneumatika je još očitija. Put kočenja se skraćuje i do 8%, prijanjanje na cestu je znatno bolje, a samim tim i kontrola vožnje. Stoga radi vlastite sigurnosti treba montirati zimske gume već s prvim hladnijim danima.

Mnogi vozači misle da su montažom zimskih guma ispunili preduslove za bezbjednu vožnju po snijegu. Zaboravljajući važan detalj, dubinu šare na pneumatiku. Prema važećim propisima minimalna dubina šare zimskog pneumatika je 4 mm.

Da ova granica nije određena slučajno, pokazuju 2 specijalna testa čije rezultate predstavljamo. Riječ je o testovima ubrzanja i kočenja istim vozilom, na istoj stazi, sa istim modelom pneumatika, ali sa različitom dubinom šare. Na jednom setu pneumatika šara je 2 mm, drugom setu 4 m, a trećem 8 mm.

Pokazalo se da su razike u performansama drastične.

Vozilo se smara tehnički neispravnim ukoliko zimski pneumtik ima šaru pliću od 4 mm. Na prvi pogled su 3 seta koja mogu i dalje da se voze. Guma sa šarom od samo 2 mm gotovo je neupotrebljiva na snijegu.

Razlika u pređenom putu na testu kočenja pri brzini od 40 km/h, više je nego uočljiva, pogotovo kada se porede gume sa 4 mm i 2 mm dubine šare. 2 m duži zaustavni put sa „ćelavim“ gumama u realnom saobraćaju lako može predstavljati granicu između bezbjednog zaustavljanja i sudara. 11.7 % je duži zaustavni put vozila sa gumama dubine šare 2 mm od guma sa 4 mm dubokom šarom.

Koliko gume sa šarom od 2 mm slabije prijanjaju na snijegu, pokazao je test ubrzanja. Da bi dostigao brzinu od 40 km/h prešao je put od 45 m. Dok je sa novim gumama tu brzinu postigao za samo 34 m. 32 % je duži put pri ubrzanju 0-40 km/h sa „ćelavim“ nego sa novim gumama.

Ljetne gume kao faktor bezbjedne vožnje

Vrstu gume na vozilu treba prilagoditi godišnjem dobu. Odabrom adekvatnih guma znatno skraćuje se zaustavni put, što doprinosi višoj bezbjednosti.

Ljetne gume pružaju veću dinamiku u vožnji, bolje prijanjanje, manje trošenje pri višim temperaturama, kraći zaustavni put kočenja. Usljed manjeg otpora pri kotrljanju pomažu uštedi goriva. Ljetne gume projektovane su za najbolji učinak iznad 7°C, kada imaju optimalnu upravljivost i vuču. Koristeći zimske gume u ljetnim uslovima, one gube svoja osnovna svojstva pa će njihove performanse u sljedećoj zimskoj sezoni biti umanjene. Dakle, isplati se imati 2 seta guma, i za ljetnu i za zimsku sezonu.

U ljetnim uslovima cca. 20°C, kočenje na mokroj podlozi pri brzini od 100 km/h:

Ljetne gume 66 m. Zimske gume 68 m. Cjelogodišnje gume 70 m.

Gume za putnička privredna vozila sa EU oznakom imaju na sebi specijalnu naljepnicu ili otisnuto obilježje. Što daje informacije o tri osnovna  kriterijuma:

  • Efikasnost potrošnje goriva i manja emisija CO₂.
  • Prijanjanje gume i efikasnost kočenja na mokroj podlozi.
  • Emisija buke.

Ciljevi nove EU zakonske odredbe su:

  • Viša bezbjednost.
  • Viša zaštita okoline.
  • Veće privređivanje u saobraćaju.

Za odabir kupovine guma važni su: bezbjednost u vožnji, ekonomičnost i komfor.

Vijek trajanja gume

Evropske države su 2008. provele studiju u kojoj navode da guma može biti stara do 6 godina, a njihovo  udruženje distributera guma NTDA govori o vijeku trajanja 5 godina od dana proizvodnje. Najbitnije je pravilno skladištenje guma, na suvom i izolovanom mjestu. Od 6. godine starosti gume upotreba više nije najbezbjednija. Gume vremenom stare i postaju krte, sklone pucanju.

Širina guma

Široki pneumatici uljepšavaju optiku i dinamičke osobenosti vozila. Ali nisu u svakoj disciplini i bolji. No, jedno je sigurno. Širi pneumatik na asfaltu donosi prednosti pri kočenju, a niži profil pnematika doprinosi i direktnijem i preciznijem upravljanju. Ali, s druge strane, kompromis je nephodan kada je riječ o udobnosti. Na lošem drumu pneumatik nižega profila je neudobniji. A njegova još veća slaba tačka dolazi do izražaja kod proklizavanja usljed vlažnoga kolovoza (akvaplaninga). Akvaplaning je širokih guma najslabija tačka, pogotovo u krivinama. Jer ne mogu dovoljno brzo da da izbace vodu iz svojih šara. Što je pneumatik širi, to je veća opasnost od proklizavanja. Ispod gazeće površine stvara se vodeni „klin“ koji dovodi do proklizavanja pneumatika.

Niži otpor kotrljanju pomaže da se uštedi gorivo. U ovoj discilini široki pneumatici nisu u osnovi lošiji od standardnih. Nedostatak može biti povećan otpor vazduha pri većim brzinama radi šire gazeće površine.

Ko voli sportski da vozi prednost daje širokim pneumaticima. Precizno i direktno upravljanje, veće brzine u krivinama i bolji osjećaj na upravljaču, povećavaju zadovoljstvo vožnje.

Širi pneumatici ne moraju biti i bučniji.

Kočenje sa širim gumama daje bolji učinak radi šire površine u dodiru sa podlogom.

U osnovi, šire gume su u prednosti na suvoj podlozi.

Ko se odluči na umjerenije dimenzije, koje propisuje proizvođač, igra na sigurno i provjereno.

Za i protiv širine:

+ Zadovoljstvo u vožnji je veće, raste i agilnost i preciznost upravljanja.

+ Povećava se bezbjednost. Više gume na kolovozu, znači manji zaustavni put pri kočenju.

+ Poboljšava se izgled vozila.

– Povećava se osjetljivost na akvaplaning, pogotovu kada se profil stanji.

– Pogoršava se udobnost, na lošim putevima je bolje zaboraviti na široke pneumatike niskih bokova.

– Nabavna cijena raste sa širinom, a svaki put kada se vrši promjena, ponovo teba platiti više.

Sport ili komfor, odlučite se ! 🙂