Savjeti za smanjenje potrošnje goriva 2023-01-01T05:51:16+00:00

Institut   |    Vožnja   |   Savjeti za smanjenje potrošnje goriva

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva

 1. Pokrenite motor tek nakon što ste vezali sigurnosni pojas, namjestili sjedište i vanjske retrovizore. Ne zagrijavajte motor u mirovanju. Imajte na umu da i klima uređaj troši energiju.
 2. Dodatne potrošače koristiti po potrebi. Komfor vožnje je važan i potrebno ga je koristiti u određenoj mjeri. Klima uređaj ima svoje maksimalne / granične performanse. Što se odražava na potrošnju goriva. Najbrži način da rashladite kabinu, prije samog polaska provjetrite vozilo, vožnju započnite otvorenih prozora, a klimu uključite tek nakon ih zatvorite.
 3. Brzo prebacujte u sljedeći stepen prenosa. Na brzini od 50 km/h motor vozila srednje klase u drugom stepenu troši dvostruko više goriva nego u četvrtom, tj. tri puta više nego u petom stepenu. Savremeni motori mogu raditi i na niskom broju obrtaja, čak ispod 1.500 u minuti.
 4. U gradu pri brzini 30 km/h vozite u trećem stepenu prenosa. Pri 40 km/h u četvrtom, a pri 50 km/h u petom. Korišteni stepen prenosa mjenjača ne iscrpljujte, već promjenu vršite još pri 2.000 obrtaja.
 5. Ravnomjeran stil vožnje znatno smanjuje potrošnju goriva. Naglo ubrzanje i često kočenje povećavaju potrošnju. Predvidivo i ujednačeno voziti sa saobraćajnim tokom. Uvijek držite sigurno rastojanje. Tako ste u mogućnosti izjednačiti kratkoročne oscilacije u brzini kretanja po principu „skini nogu s gasa“, umjesto vožnje „ubrzaj i koči“.
 6. Opušteno i umjereno voziti. Što više vozite konstantnom i umjerenom brzinom. Ovim načinom vožnje stižete jednako brzo do cilja kao i vozač koji permanentno ubrzava i koči.
 7. Krovni nosač montiran tokom cijele godine može povećati čak i kod male kilometraže godišnje troškove za gorivo i do 500 KM. Nosač za bicikl ili krovna kutija za prtljag povećavaju potrošnju goriva i do 40%. Izbjegavajte povećan otpor vazduha. Krovni boks ili krovni nosač demontirajte i odložite ako ne transportujete. Već pri brzini od 100 km/h putničko vozilo srednje klase koje na krovu transportuje 3 bicikla troši i do 2 l više.
 8. Redovno održavanje vozila osigurava efikasniju potrošnju goriva.
 9. Pritisak u gumama mora biti optimalan. Nizak povećava otpor kotrljanja, potrošnju goriva i neravnomjerno trošenje guma.
 10. Dva bara veći pritisak u gumama u odnosu na propisan, smanjuje otpor kotrljanja bez smanjenja voznih svojstava guma i uticaja na vožnju uopšte.
 11. Koristite se onom vrijednosti pritiska u gumama koju Volkswagen preporučuje za potpuno natovareno vozilo. Time se smanjuje otpor kotrljanja i potrošnja goriva.
 12. Ukoliko vozite na niskim obrtajima, upotrebljavate manje snage agregata, koristite manji rad, pa je logično i potrošnja manja, ali su performanse slabe.
 13. Izbjegavati kratke vožnje. Hladan motor troši znatno više goriva nego zagrijan, što je još izraženije zimskim uslovima.
 14. Koristiti „lako-tekuća“ motorna ulja. To su potpuno sintetička motorna ulja sa niskom viskozitetom. Jesu nešto skuplja, ali snižavaju potrošnju i do 5 %.
 15. Izbjegavati suvišan teret. 100 kg dodatnog tereta povećava potrošnju za oko 0,3 l na 100 km vožnje.
 16. Pustiti vozilo i da se kotrlja. Npr. kada se približavate semaforu na kojem svijetli crveno svijetlo, skinite nogu s papučice gasa i pri uključenom stepenu prenosa nek se vozilo dokotrlja. Tada se potisak motora obustavlja, dovod goriva prekida te je potrošnja ravna nuli.