Ministarstvo unutrašnjih dela Republike Srbije je izdalo saopštenje u kojem podsjeća građane da je zakonom zabranjena i kažnjiva vožnja automobila registrovanih u inostranstvu. U njemu se navodi da svi građani Srbije koji imaju prebivalište na njenom području (lična karta u kojoj je navedena adresa u Srbiji) ne smiju upravljati stranim vozilom, jer tako čine prekršaj iz Člana 82 Zakona o bezbednosti saobraćaja. Novim zakonom je za prekršioce predviđena novčana kazna od 15 000 do 30 000 dinara (od 150 do 300 evra) i obavezno oduzimanje registarskih tablica koje se vraćaju u zemlju u kojoj su izdate.

Vozilom registrovanim u inostranstvu smiju upravljati građani koji tamo imaju uredno prijavljeno prebivalište (duže od 6 mjeseci), lica koja imaju odobreno privremeno boravište (radnu dozvolu), kao i osobe koje su u zemlju došle stranim iznajmljenim vozilom.

Kao dokaz da borave u inostranstvu, građani su dužni da pokažu neki od važećih dokumenata (zdravstvena i radna knjižica izdate i ovjerene u zemlji boravka), dokaz o adresi boravka članova uže porodice, dokaz o mjestu školovanja djece i sl.

Ako prilikom provjere vozač ne posjeduje nijedan valjan dokument, policijski službenici imaju pravo da privremeno, do okončanja potrebnih provjera, oduzmu vozilo ili registarske tablice.

2017-05-22T19:49:41+00:00