Točkova Servis 2024-04-15T15:44:13+00:00

38. Servis točkova/guma
podrazumjeva:

  • Prodaja naplataka i pneumatika.
  • Montaža točkova/guma.
  • Balansiranje točkova.
  • Optika trapa.
  • Pranje točkova/guma.
  • Provjera stanja točkova/guma.
  • Rotacija točkova/guma.
  • Skladištenje točkova/guma.

Prodaja naplataka i pneumatika

Je odabir odgovarajuće gume i naplatka u okviru fabrički propisanih normi. Točak vrši nekoliko važnih funkcija od kojih zavisi bezbjednost i udobnost vožnje: upravljanje, nosivost, amortizovanje udara, kotrljanje, prenos snage motora na podlogu. Gume starije od 6 godina, koje nisu korišćene, ne treba stavljati u upotrebu.

Montaža točkova/guma

Zamjena je točkova/guma, sezonska ili po potrebi. Preporuka je da se nakon montaže guma uradi i balansiranje točkova.

Balansiranje točkova

Balansiranje smanjuje potencijalne vibracije u volanu i cijelom vozilu. Podrhtavanje vozila može dovesti do zamora vozača. Izbalansirani točkovi imaju smanjeno habanje guma i povišenu udobnost vožnje. Kod nebalansiranih točkova gume se troše brže i neravnomjernije, stradaju dijelovi sistema oslanjanja.

Optika trapa

Centriranje trapa, na tvorničke mjere, je podešavanja uglova točkova da su podešeni na podlogu horizontalno i međusobno paralelni. Postizanje centriranjem je: bolje držanje pravca, bolja stabilnost, viša bezbjednost, viša udobnost vožnje, duža trajnost guma i niža potrošnja goriva.

Centriranje trapa treba uraditi kada: se mijenjaju dijelovi sistema oslanjanja, se stavljaju nove gume, vozilo zanosi u stranu, se neravnomjerno troše gume, postoji proklizavanje pri kočenju, se čuje lupkanje na prednjem ili zadnjem trapu i škripanje guma u krivinama i pri malim brzinama.

Preporuka je da se trap pregleda najmanje jednom godišnje ili odmah ako se primjeti ijedan od navedenih znakova. Tada treba izvršiti pregled trapa i otkloniti eventualne kvarove prije centriranja.

Pranje točkova/guma

Uklanja se prljavština četkama, čistačima sa visokim pritiskom ili rukavicama za pranje. Bez korištenja maziva ili otapala, jer nagrizaju materijal i mogu oštetiti gumu. Nakon pranja se suše.

Provjera točkova/guma

Stanje u kome se nalaze gume značajno utiče na bezbjednost. Neophodno je brinuti se o gumama i kontrolisati njihovu ispravnost. Vizuelnom kontrolom provjeravaju se gazne površine, bočni rubovi i pritisak, bar jednom mjesečno.    Neispravne gume umanjuju performanse vozila. Smanjuju efikasnost kočenja, umanjuju upravljivost, usporavaju ubrzanje, snižavaju udobnost vožnje. Vozićete se bezbjednije i udobnije, gume će trajati duže.

Rotacija točkova/guma

Rotacija guma je premještanje guma s jedne na drugu osovinu s namjerom da se postigne ravnomjerno trošenje guma. Prije demontaže točkova zabilježava se smjer kretanja i položaj gume. Zavisno o dubini profila rotiraju se gume sa prednje osovine na zadnju. Time se set guma ravnomjernije troši.

Rotacija 5 guma je uključivanje rezervne gume u rotaciju točkova. Procedura je da primjenite pravilo rotacije vozila sa pogonom na sva četiri točka, da se gume sa obje osovine premještaju unakrsno. Rezervnu gumu ubacite na zadnju desnu poziciju, a gumu koja je trebala da dođe na zadnje desno mjesto smjestite u prtljažnik kao rezervnu gumu.

Skladištenje točkova/guma

Optimalni ulovi su hladno, suvo i tamno mjesto. Jer pod uticajem svjetlosti, toplote i kretanja zraka, guma gubi na elastičnosti, čvrstoći, brže stari i puca. Treba izbjegavati kontakt gume sa benzinom i uljem. Koristi se stalak za naplatke ili se gume slažu jednu na drugu vodoravno na drvenu paletu. Gume bez naplataka moraju se postaviti uspravno, i s vremena na vrijeme se okreću. Torbe za točkove/gume olakšavaju transport i čuvaju ih spolja.

Ako Vam to oduzima previše vremena i prostora u podrumu. Obratite se Vašem Volkswagen partneru, stručno će se pobrinuti o Vašim točkovima/gumama, pružanjem usluge skladištenja, koja se zove “Hotel za gume”.