Volkswagen Originalni dijelovi 2024-04-02T16:25:12+00:00

Usluge

8. Volkswagen Originalni dijelovi®

Nastaju uporedo sa razvojem vozila. Ispunjavaju standard kvalitet proizvođača i predstavljaju najnovije dostignuće tehnike. Optimalno odgovaraju Vašem vozilu i pružaju bezkompromisnu bezbjednost i sigurnost, zadržavajući vrijednost vozilu.Prednost je što svako poboljšanje u seriji se odmah prenosi na Originalne dijelove. Isporuka se vrši u najkraćem roku, čak i za modele čija je serijska proizvodnja prestala prije 15 godina. Više od 18.000 dijelova asortimana po modelu vozila. Ukupno postoji oko 300.000 različitih dijelova.

U njima se nalazi cijela kompetencija marke Volkswagen. Garantuju bezkompromisnu bezbjednost, pouzdanost i performanse. Optimalnu funkcionalnost, što za rezultira kratkim vremenom opravke. Čime doprinose dugom trajanju i održavaju vrijednost vozilu. Redovnim održavanjem po planu održavanja zaštićeni ste od dodatnih troškova.

U poređenju troškova Originalni djelovi imaju prednost kada u obzir uzmemo troškove tokom njihovog vijeka trajanja. Imaju najbolji odnos cijene i performansi računajući ukupne troškove za vrijeme ukupnog korištenja vozila.

Prednosti Volkswagen Originalnih djelova:

  • Najnovija dostignuća tehnike.
  • Najviši standard kvaliteta.
  • Bezkompromisna bezbjednost.
  • Optimalna tehnička funkcionalnost.
  • Odličan odnos cijene i performansi.

Za opravku Volkswagen vozila jedino su prikladni Volkswagen Originalni dijelovi.

Da Vaš Volkswagen ostane Volkswagen.

Potrošni Originalni dijelovi

1. Motorno ulje

Osnovna funkcija motornog ulja je da svede na minimum kontakt između metalnih površina pokretnih dijelova motora, kako bi se smanjilo trenje i habanje. Ulje u motoru zadržava se na svim metalnim dijelovima u tankom podmazujućem sloju koji omogućava da klize jedan preko drugog na siguran i efikasan način uz najmanje trenje. Održava unutrašnju čistoću motora. Sprječava koroziju dijelova motora.
Od kvaliteta motornog ulja mnogo zavisi stanje motora. Uzimajući u obzir progresivni napredak automobila i novih motora, motorna ulja dobijaju sve značajniju ulogu u čuvanju motora.
Ispitivanjem proizvođača ulja potvrđeno je da ulje u eksploataciji svoja svojstva zadržava do pređenih 10.000 km za polusintetička i 15.000 km za sintetička ulja, nakon čega neprestano slabe.

Povećanim trenjem dolazi do zagrijavanja čime se povećava habanje koje može prouzrokovati deformacije pokretnih dijelova motora. Motorno ulje u eksploataciji neprestano se kontaminira produktima sagorjevanja i opiljcima čeličnih i aluminijumskih dijelova motora, gubeći svoju viskoznost i trenje polako oštećuje najfinije obrađene površine motora (karike, klipove, cilindre, košuljice ležajeva i sl.).
Veoma je važno provjeravati nivo motornog ulja. Ukoliko je ulje ispod minimum, obavezno doliti isto ulje koje je već sipano u predmetno vozilo, pri čemu nivo ulja ne smije preći liniju maksimuma.

Upotreba neadekvatnog ulja može uzrokovati oštećenja motora. Jeftina motorna ulja svoje loše strane ne pokazuju odmah, već tek nakon pređenih 10.000 km. Npr. motor koji koristi adekvatno motorno ulje će preći 300.000 km, a sa jeftinim 150.000 km i očekuje se kvar.
Pri mijenjaju motornog ulja, obavezno treba mijenjati i filter ulja.

Volkswagen Originalna motorna ulja
Svaki Volkswagen model motora koristi fabrički propisanu vrstu motornog ulja predviđenu planom održavanja. Idealnog sastava za eksploataciju i održavanje performansi motora. Volkswagen originalna ulja doslovce su „Tečni inžinjering“.
Volkswagen koncern je postavio zahtjeve pred proizvođače motornog ulja u vidu VW normi. Zabilježene u svakom priručniku za upotrebu vozila, koji se nalazi u pretincu vozila. A preporučuje isključivo renomiranog kooperacionog proizvođača motornih ulja CASTROL.
Volkswagen je razvio Longlajf (Longlife) motorno ulje. Koje u odnosu na konvencionalna motorna ulja, duplo duže ostaje rezistentno na starenje i visoke temperature. Interval zamjene je 30.000 km.

Napomena: Longlajf motorna ulja se ne smiju sipati u vozila koja nisu Longlajf vozila.

Prednosti originala:
Da biste zadržali performanse i vrijednost Vašeg Volkswagen vozila, kupujete / mijenjajte Volkswagen Originalno motorno ulje predviđeno planom održavanja, kod Vašeg ovlaštenog Volkswagen partnera.

2. Filter ulja

Odstranjuju ostatke sagorjevanja. Zaprljano motorno ulje može dovesti do smanjenja preformansi motora, povećanja potrošnje goriva, a u najgorem slučaju i do oštećenja motora. Uljni talog, čađ i metalne čestice iz motornog ulja formiraju masu koja oštećuje površinu komoponenti motora. Što ubrzava habanje motora.
Kada je kapacitet apsobcije iscpljen, u filteru brzo raste pritisak i javlja se prijetnja da se filter raspukne, pri hladnom startu i niskim temperaturama.
Filter ulja treba mijenjati zajedno sa uljem, čime se stvaraju uslovi za minimalno habanje.
 
Volkswagen Originalni filteri ulja
Svojom stabilnom konstrukcijom nude visoku čvrstoću i kada je viskoznost ulja visoka, trpe pritisak i do 20 bara.
Karakteriše ih visoka termička stabilnost i otpornost na agresivne sastojke u ulju koji izazivaju koroziju.
Ne propuštaju, posjeduju kvalitetan zaptivni materijal i precizne priključke.
Posjeduju visok kapacitet upijanja uprkos niskom otporu protoka.
Osiguravaju Visoke performanse i učinak, te dug vijek trajanja motora.

Prednosti originala:
– Termička stabilnost.
– Stabilnost na visok pritisak.
– Visok kapacitet apsorpcije.

3. Filter goriva

Gorivo nije onoliko čisto koliko se čini i trebalo da bude. Sadrži sitne kontaminante, kao što su prašina, rđa, voda i naslage rezervoara. Ako bi oni ikada dospjeli u motor vozila, brzo bi nanijeli ozbiljnu štetu. Filteri goriva sprječavaju da se ovo dogodi tako što pročišćavajući gorivo, čuvaju motor i produžavaju životni ciklus motora.
Usljed važnosti filtera za gorivo, svaki se proizvodi isključivo od visokokvalitetnih materijala. Optimizovani stepen efikasnosti filtriranja rezultira da motori rade glatko i imaju dug vijek eksploatacije.

Volkswagen Orignalni filteri goriva
Volkswagen Originalni filteri goriva projektovani su za sisteme goriva Volkswagen vozila. Pročišćavaju gorivo uklanjajući zagađujuće čestice iznad obaveznog tehničkog i ekološkog standarda.

Prednosti originala:
– Visoko kvalitetan proizvod, nezamjenjiv neoriginalnim.
– Bolje performanse filtriranja.
– Vožnju čine bezbjednijom.

4. Filter vazduha

Služi filtriranju čestice iz usisnog vazduha koji potom dospijeva u cilindre gdje sagorijeva.
Ako čestice prljavštine usljed nezaptivenog ili loše postavljenog filtera dospiju u motor, oštećuju dijelove motora.
Kod zaprljanog filtera može doći do povišenog pritiska u usisnim cijevima, tako da čestice prašine iz filtera usisane u motor mogu izazvati oštećenja.
Filter vazduha utiče na kontrolisani dotoka zraka. Ima vijek trajanja, nakon čega se brzo smanjuje protok vazduha i dolazi do gubitka snage, povećanja potrošnje i povećane emisije zagađenja okoline.
 
Volkswagen Originalni filteri vazduha
Uz njihovu podršku stvara se precizno dozirana mješavina goriva i vazduha u kojoj nema čestica, pa motor može da razvije pun učinak. Imaju veliku moć absorbcije zahvaljujući balansiranoj geometriji nabora, specijalnim otiscima i brazdama u papiru, kao i velikoj površini filtera. Filter papir mora formirati precizne i stabilne falte i biti bezprijekorno impregriran kako bi u slučaju vlage zadržao svoju funkciju. Precizno su uklopljeni i zaptiveni pa nefiltriran zrak ne može dospijeti u motor. Prigušuju usisne zvuke. Ne povećavaju potrošnju goriva i emisiju štetnih izduvnih gasova, što pogoduje životnoj sredini i vašem budžetu.

Prednosti originala:
– Pouzdano filtriranje.
– Protok vazduha za pun učinak motora.
– Vožnju čine ekonomičnijom i ekološkijom.

5. Filter klime

Klima sistemi osiguravaju ugodnu temperaturu zraka u kabini vozila. Direktno utičući na kvalitet koncentracije i reakcije vozača, što je važno za sigurnu i bezbjednu vožnju. Nečistoće iz okoline mogu uticati na rad klima sistema u vozilu. Povećana koncentracija polena u vozilu, kod alergičnih osoba može izazvati suzenje očiju i kijanje, što povećava rizik nastanka saobraćajne nezgode. A povećanje nečistoća zraka u vozilu, prašina, čađ i mikroorganizmi, kod vozača može prijevremeno dovesti do umora. Usljed čega klima sistem više nije efikasan. Hlađenje opada, stakla zamagljuju.
Dospijevanjem mikroorganizama ili gljivica u klima sistem, i visoke vlažnosti, mogu se veoma brzo razmnožiti što stvara neugodan miris zraka u kabini vozila. Filteri klime filtriraju prašinu i polen, te smanjuju prodirane polena i fine prašine u unutrašnjost vozila. Što nije od važnosti samo za alergičare. Kada neko kine pri brzini od 50 km/h, on vozi 13 m naslijepo. Prema podacima auto-moto kluba Njemačke, svaku 4. nesreću izazovu alergičari. Ako je filter zapušen, vazduh u vozilu će sadržati više prašine, čađi i mikroorganizama. Što može prouzrokovati umor i dovesti do pada koncentrcije u vožnji.
Ako čestice prljavštine zbog zapušenog filtera dospiju u klima uređaj mogu da ugroze njegovu funkciju. Zbog toga se može javiti neprijatan miris i smanjuje učinak ventilatora, što za posljedicu ima magljenje prozora.
 
Volkswagen Originalni filteri klima uređaja
Sastoje se iz dva sloja. Predfilter filtrira grube čestice prašine i čađi, drugi sloj uklanja veliki broj spora i polena štetnih za pluća. Efikasno zadržavaju štetne materije koje se prenose kroz vazduh.
Sa dodatnim slojem aktivnog uglja i mikro filtera redukuju mirise i vezuju gasovite štetne materije. Pri tome se ozon gotovo potpuno pretvara u kiseonik i obezbjeđuje bolji pregled kroz stakla koja manje magle.
Obezbjeđuju dovoljno svježeg vazduha u unutrašnjosti kabine i štite putnike od iritirajućeg polena. Ublažavaju simptome alergije, npr. suzenje očiju i kijanje u toku vožnje, i tako obezbjeđuju bezbjedniju i sigurniju vožnju u saobraćaju. Zaustavljaju preko 99% od oko 3.000 zrna polena sadržanih u kubnom metru vazduha.
Redovnom zamjenom Originalnog filtera klime obezbjeđuje se bezprijekoran rad klima uređaja. A korišćenje Originalnog sredstva čišćenja isparivača klima uređaja, utiče na dug i  efikasan rad istog. Čega je proizvod bezbjednija i sigurna vožnja.

Prednosti originala:
– Zadržavaju štetne materije.
– Smanjuju magljenje prozora.
– Ublažavaju simptome alergije.
– Ublažavaju neprijatne mirise.
– Štite klima urađaj.

6. Filter čestica dizela – DPF

Optimalno su prilagođeni modelu automobila i snazi motora.
Dodatna težina filtera je osigurana posebno projektovanim nosačima.
Vlasnici dizel vozila koji se odluče za instaliranje filtera čestica daju veliki doprinos smanjenju zagađenosti vazduha.

7. Sredstvo čišćenja isparivača klima uređaja

Štetne materije iz okoline, prašina i polen mogu da ugroze funkciju klima uređaja. A ako funkcija nije potpuna smanjuje se efekat hlađenja i može doći do magljenja prozora što smanjuje bezbjednost vožnje.

Volkswagen Originalno sredstvo čišćenja isparivača klima uređaja
Omogućava klima uređajima da izmjenom filtera za prašinu i polen efikasno zadrže štetne materije iz vazduha.
Uklanja prašinu, polen i mikrooganizme koji su se nataložili na isparivaču klima uređaja i njegovoj okolini i obezbjeđuje čist vazduh.
Efikasno uklanja neprijatne mirise iz klima uređaja.
Sprječava da dođe do smanjenja učinka hlađenja i preventivno djeluje.
Omogućuje klima uređaju sa zamjenom filtera klime, da štetne tvari iz zraka efikasno zaustavi i spriječi prodor u unutrašnjost vozila.
Direktno na isparivaču eliminiše uzrok problema. I mikroorganizmi se eliminišu odljevom kondensa vode iz vozila.

Prednosti originala:
– Obezbjeđuje čist vazduh u kabini.
– Održava učinak hlađenja.
– Efikasno uklanja nečistoće iz klima uređaja.
– Sprječava akumuliranje novih mikroorganizama.
– Uklanja neprijatne mirise.

8. Gas i ulje klime

Gas R134a funkcije je regulisanja temperature u kabini vozila. Jedan je od osnovnih elemenata za ispravan i trajan rad klima uređaja.
Ulje klime služi za održavanje sistema klima uređaja. Prvenstveno podmazivanja klima kompresora. Takođe osnovni je elemenat za ispravnost i trajanost klima uređaja.

Volkswagen Originalni gas i ulje klime
Originalni gas i ulje klima uređaja garantuje postojanost u radu klima uređaja. Postizanje i održavanje temperature u kabini. Postižući potreban komfor vožnje, važani su za bezbjednost i sigurnost u vožnji.

Prednosti originala:
– Kvalitet hlađenja.
– Trajnost.
– Štite klima uređaj od kvarova.
– Komfor.

9. Kočnice

Kočioni sistem je najvažniji bezbjedonosna komponenta i najodgovorniji za Vašu bezbjenost u saobraćaju. Mora funkcionisati bezprijekorno kako bi u svakoj situaciji reagovao brzo i pouzdano, posebno kada treba da radi brzo i efikasno u opasnim situacijama. Ponašanje u vožnji, težina vozila, brzina i posebno kvalitet dijelova prilkom kočenja imaju odlučujuću ulogu. Prilikom kočenja kočione pločice klizaju o rotirajući kočioni disk. Ukoliko su kočione pločice potpuno istrošene tare se metal o metal, pri čemu se povećava temperatura i na kočionom disku nastaju duboke ogrebotine i pukotine čime se umanjuje učinak kočenja. Kočioni diskovi i pločice spadaju u dijelove od kojih se najviše zahtijeva, a najpodložniji su habanju. Ukoliko je jedna od komponenti istrošena odmah ih je potrebno zamijeniti.

Volkswagen Originalni kočioni sistem
Utiče na bolji učinak kočenja i kraći zaustavni put, a time na optimalnu bezbjednost u svim vremenskim uslovima vožnje.
Specijalno je usklađen sa težinom i najvećom brzinom vozila. Zbog čega je sastav materijala kao i težina i jačina kočionih pločica različita u zavisnosti od varijante motora.
Otporan je na velika opterećenja. Čak i kada pločice pri punom kočenju snagom od jedne tone pritiskaju kočioni disk ne mijenja oblik i ne puca.
Reaguje pozdano čak i pri ekstremnim radnim temperaturama.
Radi nečujno i mirno. Ne proizvodi zvukove i na pedali se ne osjete vibracije.
Dug vijek trajanja ima samo kada se Originalni kočioni disk koristi u kombinaciji sa Originalnim pločicama.

Prednosti originala:
– Bolje kočenje.
– Kraći zaustavni put.
– Visokokvalitetni izdrživi kočioni diskovi zaštićeni od pucanja.
– Pločice koje se ne habaju.
– Miran i nečujan rad.

10. Kočiono ulje

Kočioni sistem je najvažniji bezbjedonosna komponenta i najodgovorniji za Vašu bezbjenost u saobraćaju. Mora funkcionisati bezprijekorno kako bi u svakoj situaciji reagovao brzo i pouzdano, posebno kada treba da radi brzo i efikasno u opasnim situacijama. Ponašanje u vožnji, težina vozila, brzina i posebno kvalitet dijelova prilkom kočenja imaju odlučujuću ulogu. Prilikom kočenja kočione pločice klizaju o rotirajući kočioni disk. Ukoliko su kočione pločice potpuno istrošene tare se metal o metal, pri čemu se povećava temperatura i na kočionom disku nastaju duboke ogrebotine i pukotine čime se umanjuje učinak kočenja. Kočioni diskovi i pločice spadaju u dijelove od kojih se najviše zahtijeva, a najpodložniji su habanju. Ukoliko je jedna od komponenti istrošena odmah ih je potrebno zamijeniti.

Volkswagen Originalni kočioni sistem
Utiče na bolji učinak kočenja i kraći zaustavni put, a time na optimalnu bezbjednost u svim vremenskim uslovima vožnje.
Specijalno je usklađen sa težinom i najvećom brzinom vozila. Zbog čega je sastav materijala kao i težina i jačina kočionih pločica različita u zavisnosti od varijante motora.
Otporan je na velika opterećenja. Čak i kada pločice pri punom kočenju snagom od jedne tone pritiskaju kočioni disk ne mijenja oblik i ne puca.
Reaguje pozdano čak i pri ekstremnim radnim temperaturama.
Radi nečujno i mirno. Ne proizvodi zvukove i na pedali se ne osjete vibracije.
Dug vijek trajanja ima samo kada se Originalni kočioni disk koristi u kombinaciji sa Originalnim pločicama.

Prednosti originala:
– Bolje kočenje.
– Kraći zaustavni put.
– Visokokvalitetni izdrživi kočioni diskovi zaštićeni od pucanja.
– Pločice koje se ne habaju.
– Miran i nečujan rad.

11. Kočioni diskovi

Prilikom naglog usporavanja kočnice moraju da se nose sa nekoliko puta jačom silom. Što je pravi test otpornosti, posebno za kočione diskove, koji trpe veoma veliku toplotu, pri usporavanju i kretanju nizbrdo i do 850°C.
Za bolje hlađenje (posebno na prednjim točkovima), primjenjuju se ojačani, ventilisani kočioni diskovi sa unutrašnjim kanalima za hlađenje. Ovim dizajnom se postiže izjednačenije raspoređivanje temperature, radi sprječavanja krivljenja diska.

Kočione diskove bi uvijek trebalo mijenjati u parovima, tj. po osovini. Mjenjanje je neophodno ako se:
– Dostigne ili premaši minimalna debljina kočionog diska.
– Pojave pukotine izazvane toplotom duže od 30 mm.
– Pojave duboke brazde i pukotine.
– Pojave deformacije i/ili značajna dimenzionalna odstupanja.
 
Volkswagen Originalni kočioni diskovi
Razlozi ispred su oni zbog kojih su Volkswagen Originalni kočioni diskovi posebno projektovani za težinu i maksimalnu brzinu vozila u koje su ugrađeni. Rezultat ovoga je da sastav materijala, težina i otpornost Volkswagen Originalnih kočionih diskova i kočionih pločica variraju u zavisnosti od vrste motora, i optimalno su usklađeni sa kočionim sistemima Volkswagen modela vozila.
Radi postizanja najboljih kočionih performansi u svakoj voznoj situaciji, površine pod trenjem moraju uvijek biti u optimalnom stanju. Volkswagen Originalni kočioni diskovi nude visok nivo bezbjednosti svog vrhunskog kvaliteta radi.

Prednosti originala:
– Otpornost na toplotu.
– Niska stopa rizika slabljenja.
– Pri kočenju se primjenjuje tačno odgovarajuća količina sila.
– Automatsko podešavanje.
– Koče jednako efikasno u oba smjera rotacije.
– Dizajnirani da štede prostor.
– Visoka sposobnost samočišćenja.
– Visoka stabilnost prilikom upravljanja.
– Vrhunskog kvaliteta i precizno se uklapaju.

12. Kočione pločice

Naročito u kritičnim situacijama, kočione pločice moraju pouzdano da obavljaju posao kao i da izdrže ekstremne količine sile, zajedno sa kočionim diskovima. Pločice su među automobilskim dijelovima koji trpe najviše opterećenja. Mogu da izdrže izuzetno visok pritisak, a otporne su i na različite kontaminante. Prilikom punog kočenja, kočione pločice naliježu na kočione diskove silom do 1000 kg. Ako je bilo koja od ove dvije komponente dotrajala, mora se momentalno zameniti, novim Volkswagen Originalnim dijelovima®, te funkcije.
 
Volkswagen Originalne kočione pločice
Volkswagen Originalne kočione pločice obezbjeđuju optimalnu funkcionalnost i performanse kočionog sistema:
– Dizajn kočione pločice prilagođen je snazi motora, težini vozila i maksimalnoj brzini svakog pojedinačnog modela.
– Optimalna kompatibilnost sa ostalim komponentama kočionog sistema, kao i komponentama sistema vješanja i sistema za podršku vozaču.
– Visoka udobnost vožnje i gotovo nečujno kočenje.
– Veoma otporne na habanje – manje abrazije znači duži životni vijek i smanjen uticaj na životnu sredinu.
– Najviši standardni kvaliteta i detaljno testiranje obezbjeđuju još veću pouzdanost i bezbjednost.

Volkswagen Originalne kočione pločice razvijene su i prilagođene za svaki Volkswagen model vozila. Svaka od njih je podešen prema snazi motora, težini vozila i maksimalnoj brzini, što obezbjeđuje optimalne performanse kočenja. Bezbjednost usljed optimalnih performansi kočenja je najvažnija stvar koju kočione pločice garantuju. Rade tiho i glatko. Prilikom kočenja ne proizvode dim i neprijatna isparenja. Pojačane sile na pedali su strukturno gotovo nemoguće.
U teškoj situaciji na putu, svaki milimetar je važan. Za volanom se morate osjećati bezbjedno, sigurno, opušteno i ekološki odgovorno.

Prednosti originala:
– Otporne na habanje.
– Konzistentan kvalitet kočenja.
– Tih i gladak rad, bez drmanja i škripanja.

13. Set zupčastog remena

Zupčasti remen je lociran na čeonoj strani motora i povezuje koljenasto i bregasto vratilo. U toku eksploatacije zaupčasti remen pređe ogroman put u motoru, koji odgovara dužini 6 puta većoj od orbite zemlje. I poslije dužeg rada ne smije doći do istezanja zupčastog remena, jer u suprotnom, upravljanje motorom neće biti optimalno. Što može povećati potrošnju i emisiju izduvnih gasova. Ako zupčasti remen pukne, klipovi krive zaustavljene ventile i kidaju ih. Usljed čega i najpuzdaniji motori u nekoliko sekundi prestaju da rade. Intervali zamjene zavise od modela motora i često se mijenja zajedno sa pumpom za vodu.
 
Volkswagen Originalno zupčasto remenje
Se sastoje od visoko otpornih staklenih i vještačkih vlakana. Imaju sloj otporan na habanje, te mogu izdržati velika i promjenjiva opterećenja.
Omogućavaju u svakom trenutku precizno upravljanje motorom.
Otporni su na ekstremnu vrućinu i vlagu i izdržavaju oscilacije u temperaturi od polarne hladnoće do visoke tropske i pustinjske.
Najbolje funkcionišu sa Volkswagen Originalnim zatezačima koji optimalno zatežu remen. Čime se postiže dug vijek trajanja.
Po pravilu, mijenjaju se sa zatezačima i remenicama koji se zajednički habaju sa remenom.
Preporučuje se zajednička zamjena ovih dijelova u setu, a ne pojedinačno, jer se troškovi rada za pomenuto javljaju samo jednom.
U ovaj set spadaju: zupčasti remen, španer zupčastog remena, 2 rolne zupčastog remena.

Prednosti originala:
– Izrađen od visokokvalitetnih materijala.
– Čvrstoća spriječava istezanje.
– Otporni na ekstremne temperature i vlagu.
– Veoma tih i miran rad motora.
– Dostupni u ekonomičnom setu.

14. Set kvačila

Sastoji se od lamele i potisne ploče.
Kvačilo prenosi rotaciju i obrtni momenat sa motora na transmisioni urađaj / mjenjač. Što dato izvršava hiljadama puta, jednako pouzdano.

Kvačilo je otpuštajuća veza između motora i menjača brzina. Kao takva, mora izvršavati sledeće funkcije:
– Obezbjeđivanje prenosa obrtnog momenta sa motora na mjenjač brzina.
– Prekidanje prenosa potiska sa motora na mjenjač brzina.
– Obezbjeđuje pokretanje vozila iz mjesta glatko i udobno, bez neugodnog drmanja.
– Absorbovanje takozvanih torzionih oscilacija koje nastaju u radilici motora usljed ciklusa praznog hoda. Uz pomoć amortizacionog elementa ugrađenog na disk kvačila, redukuje se buka mjenjača brzina.
– Zaštita komponenti motora i komponenti prenosa potiska od preopterećenja obrtnim momentom.

Volkswagen Originalni setovi kvačila
Volkswagen Originalni setovi kvačila su optimalno projektovani za Volkswagen vozila, zavisno od modela vozila i snage motora. Što za proizvod ima najviši stepen eksploatacije performansi Volkswagen vozila, motora i mjenjača.

Prednosti originala:
– Vrši važnu tehničku funkciju.
– ovećava udobnost vožnje absorbovanjem oscilacija i buke.
– Štiti komponente motora i prenosa.

15. Ulje mjenjača

Funkcije je podmazivanja metalnih dijelova komponente, zupčanika, ležajeva…
Kod ručnih mjenjača ulje se uglavnom ne mijenja. A kod automatskih mjenjača se mijenja u propisanim intervalima.

Volkswagen Originalna ulja mjenjača
Mijenja se samo kod automatskih mjenjača, DSG svakih 60.000 km. Da biste bili potpuno bezbjedni potrebno je provoditi plan redovnog servisiranja vozila. Tu spada i mijenjanje ulja mjenjača. Sva ulja, pa tako i ulja mjenjača moraju imati egzaktan sastav i viskozitet. Volkswagen originalna ulja doslovce su „Tečni inžinjering“.

Prednosti originala:
– Optimalan sastav spram performansi motora.
– Postojanost kvaliteta u eksploataciji.
– Garancija kvaliteta kao faktor bezbjednosti i sigurnosti.
– Ekonomična cijena.

16. Akumulator

Akumulator je pokretač starta motora i istovremeno služi kao čuvar energije koju generator proizvodi u toku vožnje.
Elektronika iz dana u dan napreduje. Sve je više potrošača i procesora.
Prema statistici o kvarovima renomiranih automobilskih klubova, akumulator je redovno najveći uzrok kvara i to ne samo kod starijih vozila.
Velika toplota i duže vrijeme stajanja vode do samopražnjenja akumulatora i skraćuju njegov vijek trajanja.
Akumulatori za vozila mogu na vrlo niskim temperaturama da izgube i do 30-50 % svog kapaciteta, na šta treba zimi računati. A na 0°C ispučuje samo 20% nominalnog kapaciteta. Akumulator je potreban svakom motoru, a pogotovo zimi kada je vlažno i hladno, zato preporučujemo pregled na početaku zime, da izbjegnete da vas vozilo ostavi na cjedilu.
 
Vrijeme za kupovinu novog akumulatora je došlo kad primjete sljedeće:
– Slabost pri pokretanju motora.
– Motor se ne pokreće.
– Pali se upozoravajuća lampica akumulatora.
– Bijeli sloj oko priključka.
 
Akumulator je osjetljiv na:
– Vrućinu.
– Mraz.
– Mirovanje.
– Stanje kruga na punjenje.
 
Volkswagen Originalni akumulatori
Akumulator je klasični potrošni dio. Volkswagen preporučuje zamjenu na svake 4 godine.
Snažno pokreće motor na temperaturama i do -25°C, a tokom ljeta zahvaljujući minimalnoj potrošnji vode, ne zahtjevaju održavanje.
Imaju nizak procenat samopražnjenja tokom cjelokupnog vijeka trajanja.
Imaju integrisan pokazivač nivoa kisjeline.
Redovno su pobjednici testova nezavisnih instituta.
Postavljaju mjerilo u pogledu vijeka trajanja, s obzirom da se koriste isključivo visoko kvalitetni materijali.
3 godine garancije.
Potpuno pouzdani s malim obimom održavanja usljed smanjene potrošnje i dugotrajni su.
Mogu se koristiti odmah po isporuci, napunjeni su.

Prednosti originala:
– Ne zahtjeva održavanje.
– Izuzetno dug vijek trajanja.

17. Svjećice

Zadatak im je da komprimovanu smjesu goriva i vazduha u komori zapale u tačno odeđenom trenutku. Prerano ili prekasno paljenje može se negativno odraziti na učinak i potrošnju i čak izazvati oštećenje motora. Treba da proizvedu u prosjeku 3.500 varnica u min., a da pri tom zadrže oscilacije temperature između 100°C i 3.000°C, tj. Između 0.9 bara i 30 bara. Istrošene svjećice to ne postižu. Temperatura na vrhu izolatora svjećice mora da ostane između 450°C i 850°C. Ukoliko je ona niža ili viša postoji opasnost od nakupljanja čađi odnosno od samopaljenja. Ako su svjećice čađave ili istrošene postoji rizik od nepotpunog sagorjevanja, povećane potrošnje i izostanka paljenja. Gorivo koje ne sagori može da ošteti katalizator. Samopaljenje se odigrava kada suviše vrela svjećica zapali smjesu. Usljed ovog nekontrolisanog sagorjevanja motor može u kratkom vremenu da pretrpi veliku štetu. Vožnja na pretežno kratkim relacijama kao i česta vožnja sa maksimalnom snagom motora mogu da skrate propisane intervale zamjene.

Volkswagen Originalne svjećice
Su specijalno prilagođene za određen tip motora i rade pouzdano i motor postiže optimalni učinak.
Pružaju visok stepen postojanosti na koroziju i taloženje.
Obezbjeđuju stalno formiranje varnica zahvaljujući fino dizajniranim elektrodama, a brzim širenjem plamena obezbjeđuju kompletno sagorjevanje smješe goriva i vazduha.
Smanjuju napon potreban za paljenje zahvaljujući malom habanju elektroda. Što poboljšava pouzdanost u okviru intervala održavanja specifičnog za svjećice.
Kompleksnom konstrukcijom za odvođenje toplote štite od jakog lokalnog pregorjevanja, a samim tim i od oštećenja.
Obezbjeđuje veoma miran rad motora i komfor vožnje. A motor precizno reaguje na davanje gasa.
Redukuju potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova egzaktnim pozicioniranjem varnice u komori za sagorjevanje.
Imaju izuzetno dug vijek trajanja. U zavisnosti od tipa do 60.000 km.

Prednosti originala:
– Konstantne performanse.
– Stabilno formiranje varnica.
– Neznatno habanje.
– Povišen komfor vožnje.

18. Grijači

Kod dizel motora gorivo se ubrizgava u komoru pod visokim pritiskom gdje pomiješano sa kompresovanim i zagrijanim vazduhom sagorjeva. Kod hladnog starta potreban je grijač uz predgrijavanje kao aktivni elemenat za sagorjevanje. Grijač na svom vrhu dostiže temperaturu od oko 1.100°C. Grijači sa elektronskom regulacijom postižu potrebnu temperaturu za paljenje goriva u roku od dvije sekunde. Grijačima sa samoregulacijom koji se uglavnom nalaze u starijim modelima vozila potrebno je duže vrijeme predgrijavanja. Nakon što je motor startovao, grijač i do 3 min. nastavlja da grije, kako bi pružio povoljne uslove paljenja u fazi zagrijavanja motora. Grijači su povezani paralelno tako da prestanak rada jednog od njih ne ometa funkciju drugog. Međutim, neispravni grijači mogu ometati hladni start i zato treba što prije da se zamijene.
 
Volkswagen Originalni grijači
Prema specifikaciji peoizvedeni za Volkswagen modele motora.
Obezbjeđuju optimalnu potrošnju goriva i nisku emisiju za vrijeme startovanja.
Obezbjeđuju veoma ravnomjeran rad motora od trenutka startovanja.
Smanjuju opasnost od rđe i čađi. Sprječavajuči da dođe do povećanja mase grijača čime se olakšava zamjena.
Izuzetno su trajni, samim tim ekonomični.
 
Prednosti originala:
– Optimalni za Volkswagen modele motora.
– Niska emisija pri startu motora.
– Miran rad motora i komforna vožnja.
– Smanjen rizik nastanka rđe i čađi.
– Dug vijek trajanja.

19. Sijalice

U saobraćaju je neophodno da uočite i budete uočeni, za šta su potrebni prvoklasni izvori svjetla. Čak i vozači sa normalnim vidom raspolažu samo sa 5 % dnevnog kapaciteta vida. Skoro 50 % svih nezgoda sa smrtnim ishodom dešavaju se noću. Pješak obučen u tamno primjećuje se tek na udaljenosti od 25 m. (izvor: Zavod za statistiku u njemačkoj). Adekvatno osvjetljenje puta postoji samo ako svjetlosni sistem vozila funkcioniše bezprijekorno i ako je pravilno podešen. Opšte provjere pokazuju da kod svakog petog putničkog vozila najmanje jedan far nije ispravan, a kod svakog desetog vozila su farovi podešeni previsoko. Sistemi osvjetljenja za lijevu i desnu stranu vozila imaju odvojene osigurače, tako da u slučaju kvara uvijek svijetli jedna strana vozila. Kod većine novijih vozila svijetle farovi sa H7 sijalicama. One spadaju u najjače sijalice. Njihov vijek trajanja iznosi oko 350 h.
 
Volkswagen Originalne sijalice
Osvjetljenje pružaju u izbalansiranoj tehničkoj komponenti u kojoj se nalaze.
Održavaju konstantnu snagu osvjetljenja u skladu sa ECE standardom skoro do pred sam kraj vijeka trajanja, dok neoriginalne sijalice često počađave i gube funkciju.
Na raspolaganju su najčešće kao standardne sijalice, ali i u Long-Life i SuperLong-Life varijanti sa povećanim vijekom trajanja. Serijska oprema sadrži pretežno Long-Life sijalice.
Long-Life po pravilu izdržavaju duplo više od standardnih sijalica. H7 Long-Life sijalice za oborena svjetla imaju prosječan vijek trajanja od 1.000 h. Što štedi i vrijeme i novac.
Dostupne su u pakovanjima sa rezervnim sijalicama koja najčešće sadrže i sijalice i osigurače.

Prednosti originala:
– Pozdano i snažno osvjetljavaju.
– Dugo traju.
– Pružaju savršeno izbalansirano osvjetljavanje.

20. Točkovi

Točak je kompaktni mehanički uređaj. Koji omogućava rotaciono kretanje kojim smanjuje trenje i vrši transmisiju rotacionog kretanja. Kombinacijama sistema posebno povezanih točkova različitih i istih prečnika mogu se proizvoditi veće rotacione brzine, kao i veće izlazne sile.
Točkovi su napravljeni od različitih vrsta materijala. Danas se proizvode od metala, kompozitnih materijala, pa sve do najnovijih specijalnih plastičnih masa. Mogu biti užljebljeni, prekriveni gumom, zupčasti. Zavisno o namjeni i upotrebi imaju različite nazive.
Služe za postizanje brzine, pravilnog i ravnomjernog kretanja. Da bi automobilski točkovi obavili funkciju spojeni su sa nepokretnom osovinom. Dio koji se okreće sa nepokretnim dijelom zove se ležaj. Tu se dešava trenje i stvara sila otpora.
Točak se sastoji se od felge – metalnog dijela, pneumatika – gumenog dijela, i ležaja.

Volkswagen točkovi prve ugradnje
Točkovi za prvu ugradnju, veličina felge i profil pneumatika, zavise od modela automobila, modela motora i mjenjača. Optimalno su usklađeni sa snagom motora, transmisijom snage motora i ovjesom modela vozila.
Za drugu ugradnju i kasnije, koristite iste točkove, ili druge veličine nakon savjetovanja sa Vašim Volkswagen partnerom.

21. Ležaj točka

Nalazi se u kućištu ležaja točka. Funkcija je laganog i bešumnog okretanja točka bez otpora. Povezuje kućište točka sa pogonskom osovinom.

Volkswagen Originalni ležaj točka
Izdvaja se standardom kvaliteta koji garantuje dugotrajnost, udobnost, komfor. Što rezultira visokom bezbjednošću i sigurnošću u vožnji. Tehnički je optimalan dio ovjesa Volkswagen vozila.

Prednosti originala:
– Kvalitet.
– Trajnost.
– Udobnost.
– Komfor smanjenom bukom.
– Bezbjednost.

22. Ležajevi lafete/poprečnih ramena (selen blokovi)

Zovu ih još i „selen blokovi“. Spajaju podvozje sa karoserijom. Funkcije je pravilnog držanja lafete/točka, sa tendencijom da što bolje izoluje vibracije i buku sa ovjesa ka karoseriji. Konstrukcijska namjena je da daje komfor vožnji.

Volkswagen Originalni ležajevi lefete/poprečnih ramena
Izdvaja se standardom kvaliteta koji garantuje dugotrajnost, udobnost, komfor. Što rezultira visokom bezbjednošću i sigurnošću u vožnji. Tehnički je optimalan dio ovjesa Volkswagen vozila. Mijenjaju se u paru, lijevi i desni zajedno.

Prednosti originala:
– Kvalitet.
– Trajnost.
– Udobnost.
– Komfor smanjenjem vibracija.
– Bezbjednost.

23. Zglobovi lafete/poprečnih ramena

Vodeći/osovinski zglob. Funkcije je vođenje osovine ležaja sa točkom. Povezuje osovinsku sponu sa kućištem ležaja točka.

Volkswagen Originalni zglob lafete/poprečnih ramena
Izdvaja se standardom kvaliteta koji garantuje dugotrajnost, udobnost, komfor. Što rezultira visokom bezbjednošću i sigurnošću u vožnji. Tehnički je optimalan dio ovjesa Volkswagen vozila. Mijenjaju se u paru, lijevi i desni zajedno.

Prednosti originala:
– Kvalitet.
– Trajnost.

24. Amortizeri

Amortizer je dio koji je od izuzetnog značaja za bezbjednost i koji doprinosi stabilnosti vozila u vožnji.
Sa istrošenim amortizerima značajno se produžava zaustavni put kočenja.
Sa oštećenim amortizerima povećava se rizik od akvaplaninga, upravljač vibrira, povećava se osjetljivost na bočni vjetar i automobil se ljulja na neravnom putu. I brže se habaju pneumatici. Pri kratkim bočnim manevrima povećava se mogućnost prevrtanja.
Neispravni amortizeri prenose pogrešne podatke, koje potrebuju sistemima za podršku (ABS, ESP), koji dobro funkcionišu samo ukoliko šasija prenosi tačno.
Statistika govori da svaki 7. vozač na putu vozi sa neispravnim amortizerima.
Amortizeri se ne troše naglo, već postepeno. Zato se naglo pogoršanje stanja ne primjeti odmah. Trebalo bi ih provjeravati najkasnije između 60.000 i 80.000 km.
 
Volkswagen Originalni amortizeri
Održavaju stabilnost i bezbjednost upravljanja u krivinama izjednačavajući opterećenja šasije koja nastaju u vožnji u krivinama.
Reaguju pouzdano na neravnine na kolovozu i optimalno prijanjaju na podlogu. Poboljšavaju kontakt s podlogom opterećenog vozila.

Prednosti originala:
– Pouzdanije upravljanje vozilom.
– Izuzetna stabilnost.
– Optimalno prijanjanje na podlogu.

25. Karoserija

Karoserija je mnogo više od uobičajenog oblika karakterističnog za određen model vozila. Dijelovi karoserije su komponente vozila kompleksne konstrukcije koje imaju višestruku ulogu. Na prvom mjestu bezbjednost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Što se vozilo manje zanosi na neravnom kolovozu i kada pri većim brzinama ulazi u krivinu, to je njegova torziona stabilnost veća i ponašanje u vožnji bezbjednije. U najvažnije pasivne bezbjedonosne karakteristike spadaju, pored sigurnosnog pojasa i vazdušnih jastuka, zakrivljenost forme putničke kabine kao i zakrivljene oblikovane zone na prednjoj haubi i zadnjem dijelu vozila. U slučaju nezgode oni obezbjeđuju važnu zaštitnu razgradnju udara.
Dobra aerodinamika redukuje otpor vjetra, a time i potrošnju goriva. Manja težina vozila takođe doprinosi smanjenju potrošnje. Oboje zavisi od karoserije.
Promjenjen oblik upotrebom neoriginalnih dijelova može uticati na bezbjednost putnika i drugih učesnika u saobraćaju. Nedostatak neoriginalnih dijelova pruzrokuje skupe naknadne radove.

Volkswagen Originalni dijelovi karoserije
Optimalno su usklađeni sa modelom vozila. Originalanog su dizajna. Obezbjeđuju visoku stabilnost karoserije i time pružaju bezbjednost, komfor i trajnost. Visokootoporni su na hrđanje i dogotrajni su.

Prednosti originala:
– Visoka pasivna bezbjednost.
– Visok kvalitet.

26. Lak

Tokom vožnje, čestice različitih veličina pogađaju vozilo, naročito prednji dio. Ovo obično izaziva manja, neprimjetna oštećenja na površini, ali s vremena na vrijeme pojavljuju se i vidljivi tragovi. Profesionalna popravka teško da je vrijedna troška. Sa druge strane, oštećeni lak će postajati sve gori tokom vremena i postajati sve skuplji za popravku.
 
Volkswagen Originalne olovke i sprejevi laka
Oštećenja laka koja se vremenom šire i poskupljuju opravku, lako se mogu izbjeći korišćenjem olovke ili spreja sa lakom.
Volkswagen Originalne olovke i sprejevi sa lakom su dostupne u svim Volkswagen bojama, uključujući i starije modele.
Pogodni su za lako i brzo popravljanje manje ili osrednje štete laka izazvane fizičkim udarima u karoseriju. Dvoslojni set laka uključuje sloj podloge i čisti sloj laka, obezbeđuje visoki sjaj i otpornost na vremenske neprilike.
Kod ovlaštenog Volkswagen partnera možete dobiti i usluga Clever Repair®, povoljnu alternativu za popravku svih manjih oštećenja u unutrašnjosti i spoljašnjosti vozila.

Prednosti originala:
– Popravke se vrše Originalnim materijalima.
– Usluga je brza i ekonomična.

27. Sredstva za čišćenje i njegu vozila

Ova sredstva služe za održavanje higijene vozila s polja i iznutra. Njega i čišćenje čuva lak i plastike karoserije, materijale u unutrašnjosti kabine i uljepšavaju vozilo.

Volkswagen Originalna sredstva za čišćenje i njegu vozila
1. Kožica, spužve i krpe.
2. Sredstvo za uklanjanje insekata.
3. Sredstvo njege instrument table.
4. Sredstvo njege guma.
5. Sredstvo za čišćenje obloga i tekstila.
6. Gel za čišćenje naplataka.
7. Koncentrat za čišćenje stakala.
8. Šampon s voskom.
9. Sredstvo njege kože.
10. Gumeni stik za održavanje kože.
11. Sredstvo za čišćenje kože.
12. Sredstvo njege kože.
13. Autopolitura.
14. Sredstvo za zimsko čišćenje stakla.
15. Tečnost za odleđivanje prozorskih stakala.
16. Koncentrat za čišćenje stakala sa zaštitom od smrzavanja.
17. Sredstvo odleđivač prozorskih stakala.
18. Strugalica za led.
19. Metlica za snijeg.

Prednosti originala:
Koristite samo originalna sredstva za čišćenje i njegu vozila. Garantuju kvalitet čišćenja i njege bez nuspojava i oštećenja koja prouzrokuju sredstva neodgovarajućeg kvaliteta i hemijskog sastava.

28. Vjetrobransko staklo

Vjetrobransko staklo mora u svakom trenutku da omogući bezprijekornu vidljivost, jer na putu je siguran onaj ko dobro vidi. Stabilnost stakla se drastično smanjuje usljed štete koju napravi udarac kamena
 Čak i mala oštećenja kao što su rupice, ogrebotine ili naprsline mogu uništiti kompleksnu strukturu vjetrobranskog stakla. Usljed čega zaračni jastuk može da izgubi svoju efikasnost, jer se oslanja iznutra na vjetrobransko staklo koje mora da izdrži takvo opterećenje.
Sa efikasnim lijepkom noseći je dio karoserije i obezbjeđuje i do 30% krutosti karoserije.
Zrnca prašine i pijeska, ogrebotine od leda i sl. vremenom stvore previše finih ogrebotina. Toga radi sunce kada stoji nisko na horizontu ili svjetla iz suprotnog smjera mogu davati rasutu svjetlost koja opasno zasljepljuje. Postigne li vjetrobransko staklo visok stepen habanja potrebno ga je zamijeniti radi bezbjednosti u saobraćaju.
 
Volkswagen Originalno vjetrobransko staklo
Proizvode se u skladu sa specifikacijom proizvođača i uključuju sve parametre za stabilizirajući efekat na statiku vozila. Obezbjeđuje prvobitnu bezbjednost kretanja vozila nakon opravke.
Kao originalni dio optimalno odgovara pri ugradnji jer se precizno uklapa skraćuje vrijeme montaže i smanjujući troškove opravke. Obezbjeđuje efikasnu i efektivnu UV zaštitu. Pruža visok stepen komfora efikasnom zaštitom od buke. Dostupni su u različitim tonovima i sa trakama u boji u gornjem dijelu.

Prednosti originala:
– Efikasna i efektivna UV zaštita.
– Visok optički kvalitet.
– Optimalno uklapanje.
– Veoma dobra zaštita od buke.
– Ponovno uspostavljanje prvobitne bezbjednosti kretanja vozila nakon opravke.

29. Sredstvo za čišćenje vjetrobranskog stakla

Neometan pogled na put je od ključnog značaja za bezbjednost u saobraćaju. Ako je vjetrobransko staklo prljavo opasnosti se mogu uočiti kasno ili još gore ostati neprimjećene. Sredstvo za pranje zajedno sa brisačima oslobađa staklo od prljavštine. Bez sredstva za čišćenje metlice brisača prljavštinu samo raznose. Ako sredstvo nema adekvatnu zaštitu od zamrzavanja može doći do njegovog zamrzavanja u metlicama brisača, spoljnim cijevima, mlaznicama ili direktno na staklu. Ako dođe do smrzavanja na staklu stvaranje leda i efekti zamrzavanja pogoršavaju vidljivost. Sredstvo ne smije da oštećuje lakirane površine, gumice brisača i ostale materijale s kojima dolazi u kontakt. Posebno kućišta farova podliježu opasnosti od stvaranja pukotina usljed pritiska.

Volkswagen Originalno sredstvo čišćenja vjetrobranskog stakla
Dostupno je u obliku koncentrata (antifriz zaštita do -70°C) i mješavine koja se sprema za upotrebu.
Postoji i  proizvod za ljetnu potrebu sa povećanim udjelom tenzida koji je važan za uklanjanje insekata sa stakla. Izuzetno snažno čisti i bez problema uklanja čak i ostatke voska i masnoće. Kao koncentrat ima veoma veliku vrijednost antikorozivne zaštite. Radi niske viskoznosti idealno je za Volkswagen lepezaste mlaznice. Smanjuje mogućnost taloženja kamenca koji može začepiti mlaznice ili crijeva. Ekološki je sigurano i ima prijatnu aromu.

Prednosti originala:
– Velika snaga čišćenja.
– Kompatibilno sa ostalim materijalima.
– Smanjuje mogućnost taloženja kamenca u opremi.
– Prijatna aroma.
– Osigurava optimalnu vidljivost.
– Visokokvalitetno i efikasno sredstvo njege.
– Smanjuje efekat zasljepljenja od svjetala iz suprotnog smjera.

30. Metlice brisača

Značajno doprinose bezbjednosti u saobraćaju iako se ovom dijelu ne poklanja velika pažnja. Međutim, niti jedan dio relevantan za bezbjednost nije tako zapostavljen kao upravo, metlice brisača.
Brisač zadnjeg stakla se takođe haba kao i naprijed i potrebno ih je mijenjati istovremeno. Metlice brisača trpe težak rad, prosječno, gumica brisača u periodu od pola godine prelazi oko 800 km po vjetrobranskom staklu. Pod uticajem sunčevog zračenja, ozona i ostalih spoljnjih uticaja gumica brisača postaje porozna, ispucala i kruta. Ostaci tvrdokornih insekata na vjetrobranskom staklu, niske temperature i led mogu oštetiti fine ivice gumice brisača. Kada su metlice brisača oštećene na vjetrobranskom staklu ostavljaju oštećenja ili masni trag, škripe i grebu, preskaču jer ne prijanjaju cijelom površinom. Tada ih svakako treba zamijeniti.
 
Volkswagen Originalne Aero metlice brisača
Bezprijekorno čiste vjetrobransko staklo u svim vremenskim uslovima, temperaturama i brzinama. Preko aerodinamičkog spojlera, bez podrhtavanja, zapinjanja i škripe putem glatkog namaza na gumenim ivicama. Primjena visokokvalitetnih materijala radi otpornosti na niske temperature, pogotovo zimi.
Ravnomjerno pritiskaju staklenu podlogu zahvaljujući preciznim opružnim šinama podešenim specijalno prema zakrivljenosti vjetrobranskog stakla.
Hod duž mekanih gumenih leđa i naročito glatkog sloja izuzetno je miran i ravnomjeran, nema grebanja i škripanja. Konstantan kvalitet brisanja u toku cjelokupnog vijeka trajanja.
Imaju integrisani inteligentani pokazivač istrošenosti, koji vozača podsjeća da je neophodna zamjena metlica brisača. Kada se pojavi žuta boja, zamijenite metlice brisača, radi Vaše bezbjednosti i sigurnosti vožnje.

Prednosti originala:
– Perfektan učinak brisanja u svim uslovima.
– Konstantan kvalitet brisanja.
– Veoma tih rad bez grebanja i škripe.
– Sa sigurnosću pružaju idealan pogled.
 
Test: Volkswagen originalne Aero metlice brisača
Kvalitet pogleda obrisanog stakla:                                         ocjena: veoma dobro
Koeficijent trenja (mokro i suvo):                                            ocjena: veoma dobro
Otpor na toplotu:                                                                    ocjena: veoma dobro
Izmjena temperature:                                                             ocjena: veoma dobro
Otpornost na koroziju i UV zrake:                                           ocjena: veoma dobro
Montaža i demontaža:                                                             ocjena: veoma dobro
Test velike brzine:                                                                   ocjena: veoma dobro
Kontrolni pokazivač:                                                               ocjena: veoma dobro
Ispitivanje žilavosti:                                                                 ocjena: veoma dobro
Obrada:                                                                                    ocjena: veoma dobro

Naš pobjednik testiranja – Volkswagen Originalne Aero metlice brisača.

Ispitivane od nezavisne firme DEKRA Certification GmbH u tromjesečnom testu proizvoda. Upoređivane su sa metlicama pet drugih proizvođača: Aero metlice Bosh, Swf, Champion, Cartrend i Wutrh. Pri tome je dokumentovano ponašanje Originalnih Volkswagen Aero metlica brisača kao i ponašanje konkurenata, pri najpovoljnijim uslovima. Morali su trpjeti, izmedju ostalog, 150.000 ciklusa pranja, temperaturne razlike od 100 stepeni te naboje na vjetrobranskom staklo.
Sa ukupnom ocjenom “veoma dobro”, Volkswagen Originalne Aero metlice brisača su na ovom testu izašle kao pobjednik.
Pobjeda na ovom testu nije slučajna. Iza nje stoji konstantni napredak i razvoj. Inteligentni dizajn, njeni visoko kvalitetni materijali i kvalitetna obrada nude najbolju vidljivost, i aktivno Vašu bezbjednost u saobraćaju.

31. Prigušivač izduvnog sistema

Zovu ga još i izduvni lonac ili auspuh. Najvažnija uloga izduvnog sistema je redukcija zvuka, odvod vrelih gasova u skladu sa zakonskim graničnim vrijednostima. Bez prigušivača bi svaki pojedinačni takt motora bio glasan poput eksplozije gume točka. Kod benzinskih motora pri radu temperatura izduvnih gasova iznosi 800°C ili više. U izduvnom sistemu se ohladi tako da sa najviše 300°C dospijeva u okolinu. Vješanje izduvnog sistema mora biti čvrsto da ga drži stabilnim, ali i elastično da amortizuje oscilacije. Neprikladno ili pogrešno postavljeni prigušivači mogu dovesti do oštećenja sistema ili donjeg lima. Izduvni sistem ne mora biti specijalno prilagođen za svaki model vozila, već svaki model motora.
 
Volkswagen Originalni prigušivači izduvnog sistema
Specijalno su usklađeni sa svakim pojedinačnim modelom vozila i modelom motora. Izrađeni su od visoko kvalitetnih i dugotrajnih materijala optimalne čvrstine i elastičnosti. Veoma dobro su zaštićeni od korozije, legurom čelika koji se koristi. Prigušuju zvuk izduvnih gasova bolje nego što je zakonski predviđeno i na taj način povećavaju komfor u vožnji. Pruža dodatne uslove za potpuni učinak motora. Pričvršćeni su samopodesivim vješanjem koje reaguju na širenje usljed visokih temperatura izduvnih gasova.

Prednosti originala:
– Specijalno usklađeni sa modelom vozila i modelom motora.
– Izrađeni od visokokvalitetnih i dugotrajnih materijala.
– Odlično prigušuju.
– Podrška su motoru.

32. Rashladna tečnost

Rashladna tečnost ili antifriz (permant) sprječava zaleđivanje i pojavu korozije u hladnjaku. Kako se to ne bi dogodilo, prema uputstvima proizvođača, neophodno je vršiti kontrolu i zamjenu u predviđenom servisnom intervalu. U suprotnom, može se javiti curenje hladnjaka.
Njegova osnovna namjena je da snizi tačku smrzavanja tečnosti na tačku koja je niža od spoljne temperature na kojoj se vozilo nalazi. Na taj način se sprječavaju značajna oštećenja mehaničkih komponenti (npr. bloka motora). Većina motora sa unutrašnjim sagorevanjem koristi tečnost za hlađenje. Tokom zime, voda koja hladi blok motora može se zalediti. S obzirom na to da voda zauzima veću zapreminu u zaleđenom stanju nego u tečnom, kada led počne da se širi može doći do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je da spusti tačku smrzavanja mješavine na bezbjedan nivo da takve situacije ne bude. Ne treba koristiti čistu vodu u sistemu za hlađenje motora.
Tokom ljeta, tečnost u rashladnom sistemu je često na temperaturama koje su bliske temperaturi ključanja vode (90-100°C). Ako se u sistemu nađe čista voda, brzo bi isparila i sistem bi ostao bez tečnosti neophodne za hlađenje motora. Jasno je da ovakva situacija, takođe, može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je i da poveća tačku ključanja tečnosti u rashladnom sistemu vozila i na taj način spriječi da pređe u gasovito stanje i ispari.
Sa odgovarajućim antifrizom, moguće je postići veoma širok opseg temperatura u kojima mješavina ostaje u tečnom stanju od – 34°C do + 107°C (za mješavinu u odnosu 1:1). Kao što nije preporučljivo koristiti čistu vodu, tako nije preporučljivo koristiti čist antifriz. Najbolji rezultati se postižu mješavinom optimalnih količina vode i antifriza. Najbolje je koristiti destilovanu vodu, jer se izbjegava stvaranje kamenca. Takođe, nikada nemojte mješati različite tipove antifriza. Ako niste sigurni koji se antifriz nalazi u rashladnom sistemu vozila, promjenite rashladnu tečnost.
Antifriz ima i antikorozivna svojstva. Na taj način, čuva metalne dijelove motora, hladnjaka i ostalih komponenti sistema za hlađenje. Takođe: sprječava pjenušanje, sprječava taloženje, sprječava stvaranje kamenca, podmazuje.
Rashladna tečnost treba uvijek da je između oznaka MIN i MAX na ekspanzionoj posudi. Nivo se mjeri kada je vozilo parkirano na ravnu površinu, sa potpuno hladnim motorom. Nikada nemojte sipati prvo antifriz pa vodu, ili obrnuto, nego napravite mješavinu, pa nju dolivajte.
Takođe, u zavisnosti od proizvođača, treba mjenjati rashladnu tečnost na 2-3 godine, jer vremenom gubi svojstva (prije svega antikorozivna). Pri zamjeni antifriza, pogotovo kada se prelazi sa jednog tipa na drugi, poželjno je isprati sistem za hlađenje.
 
Volkswagen Originalna rashladna tečnost
Koristite Volkswagen Originalnu rashladnu tečnost, jer je u optimalom hemijskom odnosu sa ostalim dijelovima sistema. Garantuje optimalno funkcionisanje sistema. Održavanje performansi motora i eksploataciju vozila.
 
Prednosti originala:
– Štiti i produžava vijek motora.
– Obezbjeđuje performanse motora u svakom trenutku.
– Omogućava eksploataciju vozila na najvišem nivou.

33. Dodatak rashladne tečnosti

Motoru je neophodna zaštita od smrzavanja, prekomjerne toplote, rđanja i kavitacije.
Termin kavitacija odnosi se na formiranje malih mjehurova isparenja ili gasa, koji kada puknu, proizvode kratke i jake eksplozije koji mogu da oštete površine materijala i tako dovedu do mehaničkih oštećenja. Rashladna tečnost sprječava pojavu ovih mjehurova.
Za sve ove vrste zaštite motora možete se osloniti na Volkswagen Originalni aditiv za rashladnu tečnost. Zamješan u pravoj proporciji sa specijalnom vodom, čuva motor od smrzavanja i štiti ga od toplote i rđanja.
Koncentrat rashladne tečnosti sadrži glikole i glicerin koji štite rashladnu tečnost od smrzavanja na temperaturama ispod 0°C. Smrzavanje bi učinilo da se prošire, što bi moglo da dovede do pucanja bloka motora, glave motora ili radijatora (hladnjaka).
Ostali aditivi za rashladne tečnosti sadrže u sebi sredstva protiv pjenušanja (koji sprečavaju stvaranje pjene tokom punjenja kao i tokom protoka tečnosti kroz sistem radijatora), i eliminatorna sredstva koja neutrališu tešku vodu i tako sprječavaju skupljanje naslaga kamenca.
Toplota koja je proizvod sagorjevanja goriva i trenja u motoru uprkos lubrikantima, dovoljna je da u potpunosti uništi motor. Samo će dosljedno efektna tečnost za hlađenje motora koja pouzdano smanjuje generisanu toplotu spriječiti da se ovo dogodi.
Rashladna tečnost dolazi u kontakt sa mnogo različitih metala. Aditiv za rashladnu tečnost stoga sadrži korozione inhibitore koji oblažu metalne površine zaštitnim slojem. Nekoliko inhibitora se koristi da bi se zaštitili svi postojeći metali. Koncetracija ovih supstanci kao i njihova sinergija moraju biti ispravno određene i primjenjene.
Sistemi radijatora u vozilu takođe uključuju veliki broj različitih dijelova, kao što su gumena crijeva, čepovi, kućišta i rezervoari za proširenje. Rashladna tečnost, naravno, ne smije da djeluje korozivno ni na ove dijelove.
 
Volkswagen Originalni dodatak rashladne tečnosti
G 13, Volkswagen najnovi aditiv za rashladnu tečnost koji ne šteti životnoj sredini. Prilagođen je za rastuću gamu Volkswagen modela, uključujući i one sa novim, sofisticiranim legiranim motorima. Originalni G 13 se dijelom sastoji od glicerina, a ne od glikola (kao u slučaju standardnih aditiva za rashladne tečnosti). Glikol se dobija od mineralnog ulja, dok se glicerin dobija iz recikliranih i obnovljivih sirovih materijala. Glicerin je nusproizvod u proizvodnji biodizela. Prema tome, proizvodnja G13 zahtjeva mnogo manje energije i proizvodi 11 % nižu emisiju CO₂. Kao i njegov prethodnik, G 13 tečnost je ljubičaste boje, što naglašava njenu mješljivost.
Proizveden prema Volkswagen standardu kvaliteta – Formula Q. Optimalni kvalitet proizvoda, prilagođen Volksagen modelima motora (aluminijum i legure čelika). Moguće ga je miješati sa G 11 i G 12, kao i G 12 plus,  kompaktibilan sa setom čišćenja sistema za hlađenje.
Štiti od smrzavanja i do – 40°C, istovremeno osigurava optimalno ponašanje pri visokim temperaturama.
Sredstvo za hlađenje je sačinjeno prema specijalnoj formuli prilagođenoj Volkswagen motorima što garantuje sveobuhvatnu zaštitu motora od korozije, sistema hlađenja, neutralizacija kisjeline i zaštita od stvaranja kamenca (izjednačava promjene pritiska). Ekološki ispravan, ne sadrži nitrate i fosfate.
Nivo rashladne tečnosti, gustina i antifriz djelovanje moraju se redovno kontrolisati u okviru inspekcije. Pored toga, trebalo bi da se koriste samo oni aditivi za rashladne tečnosti koje je odobrio Volkswagen. Ignorisanje ovog savjeta može dovesti do oštećenja motora i rashladnog sistema vozila.

Prednosti originala:
– Štiti motor i dijelove od niskih i visokih temperatutra, korozije.
– Štiti sistem hlađenja od oštećenja.
– Sačinjen po specijalnoj formuli.
– Ekološki ispravan proizvod.