Vožnja pod dejstvom alkohola 2023-01-01T06:30:30+00:00

Institut   |   Vožnja   |   Vožnja pod dejstvom alkohola

Vožnja pod dejstvom alkohola

Opuštanje uz čašicu uzima skup danak u saobraćaju. Vozači uhvaćeni da upravljaju vozilom u saobraćaju je samo vrh ledenog brijega. Mnogi nisu zaustavljeni i isključeni iz saobraćaja, čime predstavljaju realnu opasnost.

Svaka, pa i najmanja količina alkohola u vidu jedne čašice žestokog pića, utiče na vozačke sposobnosti. Istraživanja pokazuju da već 0.2 promila alkohola ima nepovoljan uticaj na vožnju i ponašanje vozača. Najprije stradaju oči, jer već mala količina alkohola dovodi do smanjenja oštrine vida i do suženja vidnog polja. Veće količine pića onemogućavaju slivanje likova na mrežnjači (duplo viđenje), pa pijanac nije u stanju da razlikuje stvarni objekat od uobraženog.

U većini evropskih zemalja dozvoljena količina alkohola u krvi vozača je 0,5 ‰ (promila), a kreće se od 0,2 do 0,8 ‰. U nekima je obaveznih 0 ‰ (promila).

Od 0,2 ‰ – slabi koncentracija i vid.

Od 0,3 ‰ – slabi sposobnost upravljanja vozilom.

Od 0,5 ‰ – vidljivo smanjena sposobnost upravljanja vozilom.

0,5 do 1,0 ‰ – slabi sluh i javlja se dezinhibicija i razgovorljivost.

1,0 do 1,5 ‰ – izražena dezinhibicija, nerazumljiva komunikacija, osjećaj vrtoglavice i povraćanja, uopšte umanjenje motoričke sposobnosti, slab sluh.

1,5 do 2,0 ‰ – nesposobnost ocjenjivanja rastojanja, tvrdoglavost.

2,0 do 3,0 ‰ – pometnja svijesti i povraćanje s mogućim aspiratornim posljedicama.

3,0 do 3,5 ‰ – izražena dezorjentacija i zbunjenost, pojava rupa u pamćenju, pjenjenje.

3,5 do 5,0 ‰ – smrtonosno trovanje alkoholom.

2 čašice žestokog pića (0,5 ‰ alkohola) čak 5 puta usporavaju koordinaciju pokreta vozača.

Samo nakon 2 čašice smanjuje se sposobnost koncentracije i odgovornost, a raste lažna hrabrost, samopuzdanje i želja za isticanjem.

60 m pređe vozilo, pri brzini 60 km/h, prije nego što pijani vozač uoči opasnost i pritisne kočnicu. Trijeznom treba samo 8 metara da reaguje.

15 % slabiju procjenu brzinu vozila ima pijani vozač u poređenju sa trijeznim.

Rezultati ispitivanja sprovedenog u Medicinsko-psihološkim institutu iz Esena u Njemačkoj, pokazali su da 0,5 ‰ udvostručuje, 0,6 ‰ utrostručuje, a 0,8 ‰ učetvorostručuje rizik od saobraćajne nezgode.