Zatamnjivanje stakala 2023-01-01T06:39:42+00:00

Institut   |   Rabljenje  |   Zatamnjivanje stakala

Zatamnjivanje stakala

Bez obzira što su zatamnjena stakla zakonom zabranjena u većini zamalja i dalje viđamo kola sa ovom vrstom “dodatne opreme“ na putevima. Pitanje se nameće koliko su folije opasne, štetne ili korisne. Shodno tome prenosimo vam provjeru na osnovu 4 testa.

Vjetrobransko staklo se ne smije naknadno zatamnjivati.  Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena  tako da ukupna vrijednost prigušenja svjetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu, osim vjetrobranskog stakla, mogu biti naknadno zatamnjena stepen refleksije stakala na vozilu ne smije prelaziti 15% kako ne bi došlo do zasljepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Od odredbi mogu odstupiti samo vozila sa posebnom dozvolom nadležnog ministarstva.

TEST svjetlosne propustljivosti

Korištene su folije sa oznakom ATR 35, za koje je propisano propuštanje 35% vidljive svjetlosti, što je mjerenje i potvrdilo.

Automobil bez zatamnjenih stakala:

–  vjetrobransko staklo 90%

– prednje bočno staklo 75%

– zadnje bočno staklo 75%

Automobil sa zatamnjenim staklima:

–  vjetrobransko staklo 80%

–  prednje bočno staklo 35%

–  zadnje bočno staklo 35%

TEST mjerenja temperature kabine

Nakon dva sata „sunčanja“ na 25°C razlika je bila čak u 10%.

U zatamnjenom automobilu vazduh je bio hladniji za 5, volan za 4, a sjedište za skoro 3 stepena. Zanimljivo je i da je dječije sjedište bilo hladnije za 4 stepena.

Realno je pretpostaviti da bi razlika bila osjetnija na višoj temperaturi i dužem izlaganju suncu.

TEST mjerenja UV zračenja

Treba znati da ostavljanje vozila u hladu neće spriječiti prodiranje UV zraka u vozilo, kao što ni sjedenje ispod suncobrana neće spriječiti da ne izgorite/pocrnite.

Mjerenje je pokazalo da obično staklo propušta 28% UV zraka, a staklo sa folijom svega 1%.

TEST mjerenja izdržljivosti

Napominjemo da ovdje nije riječ o sigurnosnim, takozvanim pancir folijama, već o automobilskoj foliji za zatamnjivanje.

Prvo testirano je obično staklo koje se od samo jednog udarca rasprslo u sitne parčiće i palo iza vrata tj. na sjedište i mogu povrijediti putnike.

Zatim je testirano staklo sa folijom i nakon drugog udarca staklo se rasprslo, ali komadići se nisu rasuli, već su ostali na foliji. Takodje je povoljno što se folija s rasprslim staklom na njemu veoma lako uklanja, skoro jednim potezom.

Zaključak

ZA – smanjuje temperaturu i štetno UV zračenje, te sprečava rasipanje stakla u slučaju nezgode.

PROTIV – zabranjene zakonom, cijena ugradnje.