FSI 2022-07-26T12:04:43+00:00

   Volkswagen Expirience   |   Tehnologija   |   FSI

FSI

FSI je Volkswagen-ova oznaka za motore sa direktnim ubrizgavanjem benzina.

Kod direktnog ubrizgavanja benzina gorivo se maksimalnim pritiskom do 150 bara direktno ubrizgava u komoru za sagorevanje. Poseban geometrijski oblik komore za sagorevanje obezbeđuje optimalno vrtloženje smeše goriva i vazduha.  S obzirom na inovativnu tehniku motora, FSI motor se odlikuje visokim stepenom korisnog dejstva i nadprosečnom efikasnošću. Uz prilagođen način vožnje ušteda goriva u odnosu na ostale motore iznosi do 15 procenata.

FSI direktno ubrizgavanje benzina marke Volkswagen

FSI, inovativno direknto ubrizgavanje benzina marke Volkswagen odlikuje se visokim stepenom korisnog dejstva i nadprosečnom efikasnošću. FSI motori nude nisku potrošnju goriva uz istovremeno bolju zaštitu životne sredine i povećano uživanje u vožnji. FSI turbo motor zapremini 2.0 litara u novom modelu Golf GTI, najmlađi i najsnažniji član palete motora sa direktnim ubrizgavanjem benzina, je još jedan dokaz upečatljivih mogućnosti FSI tehnike.

Kod direktnog ubrizgavanja benzina gorivo se ubrizgava neposredno u komoru za sagorevanje. Reč je takođe o unutrašnjem formiranju smeše zato što se zapaljiva smeša vazduha i goriva stvara tek u komori za sagorevanje, za razliku od standarnog Oto motora sa spoljnjim formiranjem smeše kod koga se ubrizgavanje goriva i stvaranje smeše obavlja u usisnoj grani, dakle izvan cilindra.

Za dovođenje vazduha u komoru za sagorevanje FSI motora Volkswagen je razvio posebnu geometriju komore za sagorevanje. Usled toga se po radnom taktu direktno ubrizgano gorivo u hiljaditom delu sekunde meša sa usisanim vazduhom. Na taj način motor reaguje izuzetno spontano na vozačev pritisak na papučicu za gas.