TSI 2022-07-26T12:05:05+00:00

   Volkswagen Expirience   |   Tehnologija   |   TSI

TSI

Tokom razvoja TSI tehnologije zahtjev je bio napraviti motor koji smanjenjem potrošnje goriva i emisija CO₂ nudi znatne prednosti, a istovremeno ostvaruje suveren razvoj snage.

Recept za uspjeh Volkswagenovog TSI motora je u “daunsajzingu”. Iz manjeg obima nastaje maksimalna snaga uz minimalnu potrošnju. Uz smanjenje obima unaprijeđena je korisnost motora manjim gubitkom, trenja radi. Pri tome su manji motori pogodniji, jer se lakše pokreću zbog manje težine. Motor,dakle, u vozilu pokreće manju masu. To su korisni učinci Volkswagen TSI motora.

Volkswagen TSI motori napravljeni su tako da već pri malom broju okretaja od 1500 o/min odnosno 1750 o/min na raspolaganje stavljaju maksimalni obrtni moment. To pogoduje i užitku u vožnji i ekonomičnosti. Moguće ih je izvrsno kombinovati s dužim rasporedom i time štedljivijim omjerom prenosa u mjenjaču.

Kod TSI motora se koristi pionirska tehnika. Direktno ubrizgavanje benzina se kombinuje s turbo punjenjem ili punjenjem preko turba i kompresora. Na taj način benzin posebno efikasno izgara, tako da je dobijena snaga znatno veća nego kod uobičajenih usisnih motora. U svakodnevici dokazao izvanrednom ekonomičnošću. Manja potrošnja benzina s odgovarajuće smanjenim CO₂ emisijama. Osim toga oduševljava i struku.

TSI Tvinčarger motori su od 2006. do 2009. godine nagrađivani renomiranom “Engine of the Year Award” nagradom. 2009. godine je TSI Tvinčarger osvojio i nagradu “Green Engine of the Year Award”.S TSI Tvinčarger motorima je Volkswagen širom svijeta jedini proizvođač automobila koji u ponudi ima motor koji kombinuje direktno ubrizgavanje benzina i dvostruko punjenje. Turbo punjač na izduvne gasove koristi se zajedno s kompresorom, kako bi se stvorio pritisak punjenja. To osigurava specifični izlaz snage od do 90 kW (122 KS) – maksimum na području vozila s četiri cilindra.90 kW TSI motor još je jedan od primjera uspješnog “daunsajzinga”. S 1,4 litara zapremine, 90 kW (122 KS) snage i znatno poboljšanim karakteristikama zakretnog momenta troši oko 6 % manje benzina od slabijeg 1,6 FSI, kojega je u potpunosti zamijenio.

Kompresor i turbo punjač se po svom načinu rada se idealno dopunjuju. U saradnji s kompresorom izjednačava se poznato “kašnjenje turbo punjača”, do kojega inače dolazi jer turbo punjač tek pri srednjem broju obrtaja efikasno povećava pritisak.Već pri najmanjem broju obrtaja na raspolaganju stoji pritisak punjenja. Uključivanjem kompresora po potrebi TSI Tvinčarger motori u svim voznim situacijama i broju obrtaja osiguravaju snažan obrtni momenat i izvrsnu elastičnost.

Još jedna od novina je hladnjak zraka punjenja turbo punjača kroz koji struji voda. Optok niske temperature hladnjaka zraka punjenja je nezavisan o hlađenju motora. Time je volumen sistema zraka punjenja bilo moguće gotovo prepoloviti. Tako se znatno brže stvara visoki pritisak punjenja. Konačno, to znači. Plus na dinamici usljed minimalnog vremena kašnjenja do postizanja maksimalnog punjenja prostora za izgaranje. I bez dodatnog kompresora kod 90 kW TSI motora nema “kašnjenja turbo punjača”. A maksimalni zakretni moment od 200 Nm je na raspolaganju već od 1500 o/min.

TSI motori oduševljavaju svojom agilnošću, snažnim usponom i savršenom udobnošću rada. Ekonomičnost i štedljiva potrošnja, dodatna su karakteristike TSI motori s BlueMotion tehnologijom. Oni oduševljavaju značajno smanjenom potrošnjom goriva i niskim emisijama s istovremeno dinamičnom snagom. Dostupni su sa 6 stepeni ručnim mjenjačem ili s dodatnim 7 stepeni mjenjačem sa duplim kvačilom DSG.