Tehnologija 2022-11-25T18:27:11+00:00

    Doživite Volkswagen   |   Tehnologija   |   TDI

TDI

TDI tehnologija se smatra sinonimom za dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem, turbopunjačem, izvrsnim obrtnim momentom, izvanrednom snagom i niskom potrošnjom.Godinama je Volkswagen jedan od vodećih proizvođača najmodernijih dizel motora. Efikasnih i ekoloških.

Danas Volkswagen nudi veliki spektar turbo dizel motoraod tri do deset cilindara s pouzdanim i ekonomičnim sistemima ubrizgavanja Pumpa-Dizna ili Komon-Reil.S ovom tehnologijom Volkswagenovi inžinjeri su promijenili dizelmotor. Zahvaljujući turbopunjenju i Komon-Reil direktnom ubrizgavanju dizel motori su snažni i istovremeno visokoefikasni.

Svi TDI motori se ističu velikom ekonomičnošću. Štedljiva potrošnja goriva, dugi intervali za servis, kao i male vrijednosti emisije, održavaju niske troškove. Volkswagenovi turbo dizeli već od malog broja obrtaja nude kultivisan razvoj snage, pa sve do najvećeg broja obrtaja. Za kultivisan užitak u vožnji na raspolaganju su veliki obrtni momenat i velika maksimalna snaga uz najmanju potrošnju goriva.

Temeljna zajednička obilježja svih TDI motora su ubrizgavanje goriva pod visokim pritiskom i varijabilna geometrija turbine za visok stepen punjenja cilindara i efikasno izgaranje. Pri tome Volkswagen sve više koristi inovativni Komon-Reil najnovije generacije s munjevito brzim Piezo elementima.Gorivo se pod visokim pritiskom ubrizgava direktno u prostor za izgaranje. Na taj način motor postiže optimalan stepen efikasnosti, te radi znatno mirnije i tiše. Svi novi TDI motori su serijski opremljeni s mjerama BlueMotion Technology.

Kako bi se dodatno povećala snaga motora i obrtni moment TDI motora, Volkswagen ugrađuje turbo punjač na izduvne gasove sa varijabilnom geometrijom turbine. Kompresijom povećava protok zraka potreban za izgaranje uz isti obim i isti broj obrtaja te time povećava snagu.Turbo punjač na izduvne gasove se sastoji od dvije turbine i zarad koristi energiju iz izduvnih gasova.Odlikuju se efikasnim odnosom snage i potrošnje. To osigurava direktno ubrizgavanje dizela u kombinaciji s turbopunjačem na izduvne gasove. Posljedica je agilno ponašanje vozila u vožnji uz dobro izgaranje. Zahvaljujući dodatnoj naknadnoj obradi izduvnih gasova, emisije se svode na minimalnu.

Moderni dizel motori emituju znatno manje čestica čađi od starijih agregata. Dizel filteri za čestice znatno smanjuju emisiju čestica. Filter zadržava čak i najfinije čestice, koje nastaju tokom izgaranja dizel goriva.

Štedljivo postupanje s resursima je puno više od ekonomske prednosti. To je investicija u budućnost.