Side Assist “Plus” 2017-05-22T19:49:30+00:00

   Volkswagen Servis   |   Sistemi pomoći     Side Assist “Plus”

Side Assist “Plus”

Sve pod kontrolom.

Opcionalno dostupan “Side Assist” Vam pomaže kada želite promijeniti vozni trak: upozoravajuće sijalice u vanjskim ogledalima Vas informišu o vozilima, koja Vam se približavaju. Za statične objekte ili vozila iz suprotnog smjera neće uslijediti upozorenje. Isto tako će se ignorisati i vozila, koja su udaljena više od jednog voznog traka.

“Side Assist” se aktivira preko tipke te radi pri brzinama iznad 60 km/h. Na taj način možete bolje procijeniti situacije u vožnji i smanjiti rizike – naravno da pri tome sami morate pogledati u osvrtno ogledalo. Opcionalna kombinacija sa sistemom “Lane Assist” će Vas dodatno rasteretiti. Na dužim dionicama s jednoličnim situacijama u vožnji podrška zadržavanja vozila na voznom traku “Lane Assist” doprinosi izbjegavanju sudara uslijed pada koncentracije: pomoću modula kamere u području unutrašnjeg ogledala se snimaju oznake na trotoaru te se analizira položaj vozila. Ako vozilo sada napusti svoj vozni trak, “Lane Assist” će Vas upozoriti laganim kontraupravljanjem.

U odnosu na pojedinačne sisteme “Side Assist” i “Lane Assist”, sa sistemom “Side Assist Plus” dobivate dodatne funkcije: ako sistem primjerice prepozna Vašu namjeru da napustite vozni trak, u slučaju saobračaja iza vozila će dodatno uz regulaciju upravljanja uslijediti i lagana vibracija volana uz treperenje LED dioda u vanjskim ogledalima.

Čuva Vam leđa.

Bilo da ste sami ili s čitavom obitelji: opcijska potpora pri promjeni voznog traka “Side Assist” pomoći će Vam u okviru granica sistema prilikom promjene voznog traka na cestama s više voznih trakova. Sistem je aktivan pri brzini iznad 30 km/h te pomoću radarskih senzora nadzire promet iza vozila. Ako se prilikom namjerne promjene voznog traka u području koje vozač ne može vidjeti nalazi vozilo registrirovano putem radara ili ako se nazad brzo približavaju vozila, sistem će preko prikaza u vanjskom ogledalu vizualno upozoriti vozača.

Senzori imaju još jednu korisnu svrhu kod potpore izlaska iz parkirnog mjesta. Želite li unazad izaći iz nepreglednog parkirnog mjesta, sistem može registrirovati vozila koja se približavaju unutar određenog područja te Vas akustički upozoriti. U slučaju nužde sistem može unutar svojih granica čak i zakočiti kako bi se u idealnom slučaju spriječio sudar ili ublažila težina sudara.