Tehnika 2023-01-01T07:24:53+00:00

    Doživite Volkswagen   |   Tehnika   |   4MOTION

4MOTION

Pogon na sva 4 točka povećava rezerve vuče i u slučaju loših vremenskih prilika ili nepovoljnog uslova na cesti osigurava vožnju. Sistem povećava voznu stabilnost, izvanrednu usmjerenu stabilnost kao i najbolju stabilnost u slučaju bočnog vjetra. Pozitivno utiče na ubrzanje. Omogućuje veću brzinu tokom vožnje u zavojima.

Zavisno o konstrukciji središte pogona na sve točkove je diferencijal između prednje i zadnje osovine. On ima zadaću varijabilne raspodjele pogonskih sila na prednju i zadnju osovinu. Ako između osovina dođe do različitih brojeva obrtaja, na primjer zbog proklizavanja jedne osovine na glatkoj i mekoj podlozi, sistem raspodjeljuje pogon na obje osovine.

Istovremeno je potrebno izjednačavati manje razlike u broju obrtaja tokom vožnje u zavojima ili manevrisanja, kako ne bi došlo do zatezanja u pogonskom sklopu. Pri tome diferencijal ne smije ograničavati funkcije sistema za regulaciju vozne dinamike ESP, ASR i EDS. Na temelju najrazličitijih zahtjeva Volkswagen nudi svoj pogon na sve točkove u tri različita tipa diferencijala: Haldex lamela. Torzioni diferencijal. Središnji diferencijal s elektronski regulisanom blokadom lamela.

Haldex lamela je elektronski upravljana lamelna. Raspodjela pogonskih sila na osovinama pri tome slijedi varijabilno i odnosi se i na različite vozne uslove. Po pravilu, raspodjeljuje pogonske sile uvijek na osovinu s boljom vučom. Na taj način 4MOTION reaguje idealno i brzo u svim voznim situacijama. Pri tome se zadržava uobičajeni osjećaj vožnje vozila sa prednjim pogonom. Isključeno je zatezanje pogonskog sklopa tokom parkiranja i manevrisanja. Pri tome je Haldex lamelu moguće kombinovati sa svim sistemima za regulaciju vozne dinamike (ABS, EDS, ASR, EBV i ESP) bez ograničenja.

Torzioni diferencijal je mehanički samoblokirajući međudiferencijal. Koji prema potrebi reguliše snagu između prednje i zadnje osovine. Pojam “Torsen” se sastoji od engleskih riječi “torque” (obrtni momenat) i “sensoring” (osjećajan). Diferencijal radi “osjećajući obrtni moment”. Pri tome sistem reaguje na različite obrtne sile između ulaznog i izlaznog vratila (prednja i zadnja osovina). To omogućuje varijabilnu raspodjelu pogonskog momenta između osovina. Kod Torzionog diferencijala su dva pogonska točka povezana pužnim prenosnikom. Oni ograničavaju različit broj okretaja, a ipak osiguravaju izjednačenje tokom vožnje zavojima.

U Phaetonu je osnovna konstrukcija torzionog diferencijala odabrana tako da se pogonske sile u normalnom slučaju raspodjeljuju 50:50 na prednju i zadnju osovinu. U slučaju proklizavanja torzioni diferencijal kontinuirano i bez kašnjenja uvodi do 20 posto  pogonske snage na osovinu s boljom trakcijom (maks. 70:30 odnosno 30:70). Blokirni učinak torzionog diferencijala raste automatski s opterećenjem, za razliku od Visko blokade koja”osjeća broj obrtaja” diferencijal “osjeća obrtni moment”. Prednost je nepostojanje zatezanja tokom vožnje zavojima, jer su dopušteni različiti brojevi obrtaja.

Stalni pogon na sve točkove 4XMOTION je osnova za izvanrednu snagu Touarega na ekstremnim terenima. Vozilo ima blokirni središnji diferencijal s lamelnom i redukcijskim pogonom. U normalnom načinu rada zavisno od proklizavanja slijedi kontinuirana raspodjela momenta na prednju i zadnju osovinu. Pri tome je središnji diferencijal moguće blokirati, tako da dolazi do fiksne raspodjele pogonskog momenta. Preusmjeravanje snage na prednju osovinu je u Touaregu nužan zbog konstrukcijskih preduslova. 4XMOTION pri tome može biti opremljen s diferencijalom zadnje osovine s poprečnom blokadom i blokirnim učinkom od 100 posto. Aktivacija blokade diferencijala slijedi zavisno od želja vozača. Preko regulatora u kokpitu moguće je ručno aktivirati blokadu diferencijala Touarega. Na taj se način na ekstremnim terenima poboljšava trakcija. Pogonske sile se više ne preusmjeravaju preko diferencijala. Svaki zadnji točak prenosi isti pogonski moment i okreće istom brzinom kao i drugi točak. Stepen smanjenja diferencijala (2,66:1) za upotrebu na težim terenima moguće je električno uključiti preko prekidača za vozno podvozje. On omogućuje maksimalnu pogonsku snagu pri manjoj brzini. Tako Touareg postiže sposobnost penjanja od gotovo 100 posto (45°).

Gibak na rubu ceste, prianja na sredini – dodatni pogon na sva četiri kotača 4MOTION osigurava unutar nekoliko milisekunda da se svaki pojedinačni točak prilagođava svojoj podlozi i niti ne proklizava niti blokira. Na taj način se gotovo na svakoj površini osigurava izvrsna trakcija. Zato se za 4MOTION kaže da “razmišlja”.